„China nu are o problemă de finanţare. Dacă se va ajunge la un acord va construi reactorul”, a declarat un oficial turc din domeniul energiei, adăugând că vizita la Beijing pe care o începe luni premierul turc Recep Tayyip Erdogan va face mai multă lumină cu privire la perspectivele proiectului. Oficialul de la Ankara a precizat că Beijingul nu vrea garanţii guvernamentale pentru proiect şi îşi poate asigura propria finanţare. El a subliniat avantajul Chinei în cursa pentru construirea reactorului pentru Turcia.
La mai bine de un an de la dezastrul de la centrala Fukushima Daiichi din Japonia, în contextul în care programe nucleare din ţări dezvoltate precum Germania şi Japonia au fost încetinite sau oprite, unele economii emergente au devenit o focalizare pentru companiile nucleare ce sunt în competiţie pentru contracte noi.
În timp ce China este relativ nou venită în „acest joc”, având în vedere că a construit reactoare doar în Pakistan, grupurile nucleare sprijinite de stat „China National Nuclear Corporation” şi „China Guangdong Nuclear Power Corporation” au ambiţia de a deveni furnizori globali de energie nucleară şi par să fi înregistrat unele progrese în economii emergente. China este cel mai mare constructor mondial de reactoare nucleare noi, precizează FT.
Deoarece Beijingul nu cere garanţii de stat pentru proiectele turce, abordarea sa contrastează cu poziţia Coreii de Sud, ale cărei negocieri privind instalaţia au eşuat anterior din cauza insistenţei Seulului asupra unui astfel de sprijin. Între timp, ambiţiile Japoniei de a construi instalaţia de la Marea Neagră au fost afectate de dezastrul de la Fukushima, fapt care a determinat „Tokyo Electric Power” să se retragă din proiect, deşi Toshiba pregăteşte încă o ofertă.
Oferta chineză va primi un nou impuls săptămâna această, cand premierul Erdogan vizitează Beijingul şi este de aşteptat să semneze un acord cu privire la cooperarea nucleară în scopuri paşnice, o condiţie necesară, dar nu decisivă, pentru orice acord, potrivit FT. China are acorduri de cooperare nucleară cu mai multe ţări, printre care Mongolia, Niger şi Belarus, dar cele mai multe se focalizează pe furnizarea de uraniu.
Cu toate acestea, companiile nucleare sprijinite de statul chinez au fost obstrucţionate în ofertele lor străine de gama limitată de reactoare pe care sunt capabile să le construiască peste mări, care se limitează la modelele mai vechi dezvoltate pe plan intern. Companiilor le este interzis prin contract exportul celor mai moderne reactoare construite în China, deoarece companii străine cum ar fi Westinghouse şi Areva deţin drepturile de autor pentru astfel de proiecte de reactoare.
Analiştii spun că proiectele indigene de reactoare ale Chinei recuperează rapid terenul. Proiectele pentru modelele cele mai recente de ‘generaţia a treia’ sunt de aşteptat să fie finalizate până anul viitor, dar ar putea dura ani de zile până când se vor construi primele reactoare şi vor fi comercializate în străinătate.
„China vrea să iasă pe piaţă şi va fi agresivă privind furnizarea finanţării astfel că unele ţări acceptă oferta”, a declarat Guo Shou, analist energetic la Barclays în Hong Kong. „Problema acum este acceptarea tehnologiei chineze”, menționează acesta. Furnizorii de componente nucleare chineze se extind de asemenea peste mări. „Dongfang Electric”, unul dintre producătorii de top de componente, a semnat primul său contract nuclear anul trecut în cadrul unui acord de furnizare către EDF din Franţa a unor sisteme de încălzire de joasă presiune.
În cadrul unei licitaţii viitoare pentru o centrală nucleară din Africa de Sud – care va fi un barometru pentru acceptarea Chinei ca furnizor nuclear – este de aşteptat ca CGNPC să se implice în ofertă. EDF a declarat unor jurnalişti, la începutul acestui an, că ar fi posibilă o ofertă comună între EDF şi companii chineze. Ulterior, EDF a precizat pentru FT că a fost prematur să se afirme că EDF va putea lansa o ofertă comună cu China, deoarece procesul de licitaţie nu a început încă oficial. Alte utilităţi nenucleare chineze, printre care operatori de reţea, constructori de centrale electrice şi companii hidroelectrice, şi-au sporit rapid profilul peste mări în ultimii ani, afirmându-se tot mai mult în faţa unor companii occidentale, pe pieţele din ţara lor.
În Turcia, reactoarele sunt un proiect de mare prioritate pentru guvernul turc, care are o poziţie mai pro-nucleară decât oriunde în Europa, subliniază FT. Ţara deţine puţine resurse energetice proprii iar Ankara vede energia nucleară drept esenţială pentru controlul facturii sale la importul de energie. Turcia a încheiat deja un acord cu Atomstroyexport din Rusia pentru a construi prima centrală nucleară a ţării pe coasta mediteraneană.
Sursa: Agerpres