De asemenea, Zhou Xiaochuan a reiterat promisiunea de a accelera adoptarea reformelor financiare şi flexibilizarea cursului de schimb al yuanului.
'Liberalizarea ratei depozitelor este pe agenda noastră. Eu, personal, cred că este foarte probabil să fie realizată într-un an sau doi', a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Chinei, care a adăugat că se aşteaptă la creşterea ratei depozitelor în urma acestei liberalizări.
PBOC permite deja băncilor să stabilească propriile rate la acordarea împrumuturilor.
China are ca obiectiv sporirea importanţei monedei sale în comerţul mondial şi în investiţii, după ce statul a relaxat controlul asupra cursului de schimb şi a costurilor de finanţare în a doua economie mondială.
Yuanul a depăşit euro în 2013, devenind a doua cea mai utilizată monedă în finanţarea comerţului mondial, după dolar, conform unui raport publicat în decembrie de Society Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift).
În octombrie 2013, yuanul a avut o cotă de 8,66% din scrisorile de credit şi colectare în comerţul mondial, faţă de 6,64% în cazul euro, după ce, în ianuarie 2012, procentul era de 1,89% pentru yuan şi de 7,87% pentru euro, a anunţat Swift, serviciul de transfer de date bancare cu sediul în Belgia.
Principalii utilizatori ai yuanului în finanţarea comerţului au fost China, Hong Kong, Singapore, Germania şi Australia.
Sursa: Agerpres