Potrivit datelor furnizate de Centrul chinez de informare în domeniul internetului (CNNIC), numărul de internauţi a crescut cu 6,1% comparativ cu sfârşitul anului 2010, mai mic faţă de creşterea de 9,4% înregistrată în prima jumătate a anului trecut. Este vorba de o tendinţă clară de scădere în condiţiile în care în anii precedenţi ritmul anual de creştere era de ordinul a două cifre.
Numărul utilizatorilor de Internet din China s-a dublat faţă de sfârşitul lui 2007, când erau 210 milioane internauţi. Cu toate acestea rata de penetrare a Internetului în China (36,2%) este mult mai mică decât în SUA (77,3%) şi în statele dezvoltate din Asia precum Coreea de Sud şi Japonia, unde rata de penetrare a Internetului este de peste 70%.

Creşterea rapidă a populaţiei online a stârnit îngrijorarea autorităţilor de la Beijing care vor să blocheze accesul la conţinutul pe care îl consideră sensibil din punct de vedere politic. Recent, autorităţile chineze au anunţat că numărul site-urilor de internet din China s-a diminuat cu 41 la sută în 2010 ca urmare a măsurilor de control mult mai stricte introduse de guvern.
SURSA: Agerpres