„Da, sunt agresivi și s-ar putea împiedica de ceva ce nici nu gândesc. Acum nu mi-aș face griji prea mari pentru ei, dar cred că Xi se uită peste umăr”, a spus expertul pentru Sky News Australia.
China intenționează să investească 140 de miliarde de dolari, astfel încât sectorul de cipuri să poată depăși restricțiile exporturilor impuse de SUA, dar calea de urmat ar putea fi lungă și întortocheată, crede expertul. Cu excepția cazului în care firmele chineze pot dezvolta propriile inovații cu cipuri, ele riscă să ajungă la capătul de jos al lanțului valoric, avertizează experții din industrie.
Congresul SUA a fost stimulat de tensiunile tot mai mari cu China
Departamentul Comerțului din Statele Unite a declarat că va impune condiții ferme, pentru a asigura că miliarde de dolari în finanțarea contribuabililor sunt cheltuite cu înțelepciune și că finanțarea va îndeplini obiectivele de securitate națională, dar mai ales pentru a contracara progresele tehnologice ale Chinei. ”Chips Act” a fost aprobat de Congres și semnat de președintele Biden anul trecut, în condițiile în care deficitul de cipuri, agravat de pandemie, și dificultățile lanțului de aprovizionare au provocat mari probleme producătorilor de automobile, de aparate electrocasnice și altor producători dependenți de semiconductori. Congresul SUA a fost stimulat de tensiunile tot mai mari cu China, care investește masiv în industria sa de semiconductori și în armată.
Efectele negative au apărut deja
Miliardele alocate de Beijing ar putea include subvenționarea achiziției de echipamente de fabricare a cipurilor produse pe plan
intern și ar putea beneficia de producători precum singurul specialist de semiconductori din China, Shanghai Micro Electronics Equipment Group (SMEE). Ma Jihua, fondatorul Beijing DARUI Management Consulting Co, a declarat că încercarea guvernului SUA de a „răpi” companii prin așa-numita securitate națională aduce mult rău industriei, chiar și cu despăgubirile care le sunt oferite.
„Mulți giganți ai tehnologiei din SUA sunt beneficiari ai globalizării și înțeleg bine că tehnologia în sine nu va aduce profituri uriașe decât dacă există piețe uriașe precum China”, a declarat Ma. Potrivit acestuia, efectele negative ale măsurilor de decuplare din SUA au apărut deja, multe companii fiind nevoite să suporte costuri mai mari în relațiile de afaceri, de la forță de muncă și tehnologie până la investiții.