Este doar ultimul semn al frustrării Beijingului față de Washington, pe fondul tensiunilor tot mai accentuate dintre cele două mari puteri, scrie Bloomberg.

Contre între China şi SUA

„SUA este într-adevăr foarte bolnavă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Zhao Lijian.

Prin vocea aceluiași oficial, China a acuzat G7 de „manipulare politică” și „interferență” în „afacerile sale interne”, ca reacție la declarația Grupului.

Liderii G7 au îndemnat China, în finalul summitului de la Cornwall, să „respecte drepturile omului” ale minorităţii musulmane uigure din regiunea Xinjian și din Hong Kong.

”Liderii statelor G7 folosesc problemele din Xinjiang pentru a se implica în manipulări politice și pentru a interveni în afacerile interne ale Chinei. Ne opunem cu fermitate”, a declarat un purtător de cuvânt al Ambasadei chineze în Marea Britanie.

Mai mult,comentînd comunicatul de la finalul summit-ului G7, China a declarat că că au apus de mult vremurile în care „un grup mic de țări” putea decide soarta lumii.

„Zilele în care deciziile globale erau dictate de un grup mic de țări s-au încheiat de mult”, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei la Londra, citat de Reuters. „Credem că țările, mari sau mici, puternice sau slabe, sărace sau bogate, sunt toate egale, iar afacerile mondiale trebuie gestionate prin consultări între țări”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Anunţul Chinei despre pandemie

În ceea ce privește originea epidemiei Covid, China susține că aceasta este o „chestiune științifică”.

China „a menținut întotdeauna o atitudine deschisă și transparentă și și-a asumat un rol de lider în cooperarea cu OMS”, a precizat purtătorul de cuvânt, ca reacție la declarația finală a G7 privind originea coronavirusului.

G7 este o organizaţie a celor mai mari şapte economii avansate din lume. Din G7 fac parte Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA. Rusia s-a alăturat în 1998, creând G8, dar a fost exclusă în 2014 după anexarea Crimeei.

China nu a fost niciodată membră, în ciuda economiei sale mari şi a celei mai mari populaţii din lume.