China avertizează că va lua „măsuri de forță” dacă președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, va vizita Taiwanul
Guvernul chinez a avertizat marți că va lua „măsuri de forță” dacă președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, va vizita Taiwanul, după ce Financial Times a afirmat că aceasta va merge luna viitoare pe insula revendicată de China.
Pelosi și delegația sa vor vizita, de asemenea, Indonezia, Japonia, Malaezia și Singapore și vor petrece timp în Hawaii, la sediul comandamentului american Indo-Pacific, a adăugat ziarul londonez, citând persoane familiarizate cu acest subiect.
Ministerul taiwanez de Externe a declarat că „nu a primit informații relevante” despre nicio vizită.
Întrebat despre acest raport, Drew Hammill, adjunctul șefului de cabinet al lui Pelosi, a declarat: „Nu confirmăm sau infirmăm în avans călătoriile internaționale din cauza protocoalelor de securitate de lungă durată”.
O astfel de vizită ar afecta grav relațiile dintre SUA și China
Vizita liderului democrat în Taiwan fusese amânată din aprilie, după ce a fost depistată pozitiv la testul COVID-19. La vremea respectivă, China a declarat că o astfel de vizită ar afecta grav relațiile dintre China și SUA.
Vorbind la Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că orice vizită a lui Pelosi ar „submina grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei„.
„Dacă partea americană se agață cu încăpățânare de acest curs, China va lua cu siguranță măsuri ferme și energice pentru a-și apăra ferm suveranitatea națională și integritatea teritorială”, a spus el. „Statele Unite trebuie să fie pe deplin responsabile pentru toate consecințele cauzate de acest lucru”.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, întrebat despre reacția Chinei, a declarat: „Cred că ministerul de externe a cântărit o ipoteză. Este un lucru pe care voi ezita să îl fac aici”.
China face presiuni uriașe asupra Taiwanului
Taiwanul se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea Chinei, care consideră insula guvernată democratic ca fiind propriul său teritoriu. Problema este un iritant constant în relațiile dintre Beijing și Washington.
Cu toate acestea, Taiwanul a fost încurajat de sprijinul continuu oferit de administrația președintelui american Joe Biden, care a vorbit în mod repetat despre angajamentul său „solid ca o stâncă” față de insulă.
Pelosi, un critic de lungă durată al Chinei, a avut o întâlnire online cu vicepreședintele taiwanez William Lai în ianuarie, în timp ce acesta își încheia o vizită în Statele Unite și Honduras.
Casa Albă este îngrijorată
Casa Albă și-a exprimat îngrijorarea cu privire la călătoria lui Pelosi, a declarat Financial Times, citând trei persoane familiare cu situația.
Au existat diviziuni în cadrul administrației democrate americane cu privire la oportunitatea ca Pelosi să viziteze Taiwanul, au declarat două surse citate de FT.
Unii oficiali au crezut că ar fi fost mai ușor de justificat o vizită în aprilie, deoarece aceasta a avut loc imediat după începerea invaziei Rusiei în Ucraina, se adaugă.
Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA nu a dorit să comenteze „deplasări pe care biroul președintelui însuși nu le-a anunțat” și a reiterat că Statele Unite rămân angajate în politica „O singură China”.
Separat, Flota a 7-a a Marinei SUA a declarat că distrugătorul USS Benfold din clasa Arleigh Burke a efectuat marți un tranzit de rutină în strâmtoarea Taiwan, „prin apele internaționale, în conformitate cu legislația internațională”.
„Nava a tranzitat un coridor din strâmtoare care se află dincolo de marea teritorială a oricărui stat de coastă”, se arată într-un comunicat.
Statele Unite au efectuat astfel de călătorii prin întinderea de apă care separă Taiwanul de China cam o dată pe lună. Acest lucru a înfuriat Beijingul, care le consideră un semn de sprijin pentru insulă.
În această lună, China a trimis avioane de luptă peste linia mediană a Strâmtorii Taiwan, o acțiune pe care Taiwanul a descris-o drept o provocare. Incidentul a avut loc în timpul unei vizite la Taipei a senatorului Rick Scott, membru republican al Comisiei pentru servicii armate din Senatul SUA.
Luni, China a cerut Statelor Unite să anuleze imediat o potențială vânzare de asistență tehnică militară către Taiwan în valoare estimată la 108 milioane de dolari, scrie Reuters.