Potrivit ziarului Shanghai Daily, în districtele din centrul istoric al oraşului Shanghai trăiesc în medie 16.828 persoane/km2, adică de 2,4 ori cifra din centrul oraşului Tokyo, de 3,5 ori cea din Londra şi de 4,8 ori cea de la Paris. Aceasta înseamnă, de asemenea, că aproape jumătate din populaţia locală, circa 11,5 milioane de persoane, trăiesc în districtele din centrul urban al oraşului, care ocupă numai 10 la sută din terenurile municipale şi ale căror străzi datează de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX.

În ceea ce priveşte traficul, oraşul Shanghai are de suportat o tensiune greu de comparat cu aceea din alte mari oraşe ale ţării, fiind vorba de presiunea a 11,5 milioane de persoane pe o rază urbană cu străzi strâmte, precum cele din centrul istoric al multor oraşe europene.Pentru a atenua problema, experţii au propus controlul strict al numărului noilor proiecte imobiliare care se construiesc în centru, unde abundă clădirile rezidenţiale cu peste 30 de etaje, şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice din împrejurimi.

Altă îngrijorare a experţilor este legată de posibila lipsă de apă în centrul urban. În prezent, se încearcă îmbunătăţirea reţelei pentru a se garanta furnizarea de apă la robinet pentru tot oraşul în 2015, când s-ar putea ca numărul rezidenţilor din Shanghai să treacă de 26 de milioane de persoane. Ultimul recensământ oficial al ţării, din 2010, a indicat cifra de 23 de milioane de locuitori pentru Shanghai, însă cu siguranţă numărul acestora depăşeşte 24 de milioane, deoarece în ultimii ani oraşul şi-a mărit populaţia înregistrată cu aproximativ 630.000 de noi rezidenţi pe an, potrivit sursei citate.

Sursa: Agerpres