China cere ca CPI să nu practice standarde duble, în ziua în care președintele chinez Xi Jinping efectuează o vizită la Moscova. Reprezentanții chinezi spun că această instituție trebuie să fie în continuare obiectivă și imparțială.
Luni, China a cerut Curții Penale Internaționale (CPI) să se abțină de la practicarea unor „standarde duble” după ce instanța a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, după cum au relatat atât AFP, cât și Reuters.
CPI, cu sediul la Haga, în Olanda, l-a acuzat pe Putin de crime de război pentru „deportarea ilegală” a copiilor ucraineni în timpul conflictului dintre Moscova și Kiev.
Răspunsul Chinei a avut loc cu doar câteva ore înainte de vizita de stat a președintelui chinez Xi Jinping în Rusia, care este prima sa vizită de stat în ultimii patru ani și în timpul căreia urmează să se întâlnească cu Putin.
Luni, un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Wang Wenbin, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că CPI trebuie să rămână obiectivă și imparțială și să respecte imunitatea șefilor de stat conform dreptului internațional. El a îndemnat instituția să evite politizarea și standardele duble, subliniind că alte intervenții militare nu au dus la emiterea unor mandate de arestare împotriva șefilor de stat.
Rusia și China vor practica un multilateralism adevărat
Întrebat despre oportunitatea vizitei de stat a președintelui chinez Xi Jinping în Rusia în contextul mandatului de arestare internațional împotriva lui Putin, Wang Wenbin a răspuns că cele două părți vor practica un multilateralism adevărat, vor promova democrația în relațiile internaționale, vor construi o lume multipolară, vor îmbunătăți guvernanța globală și vor contribui la dezvoltarea și progresul lumii.
„China îşi va menţine poziţia obiectivă şi justă asupra crizei ucrainene şi va juca un rol constructiv în promovarea negocierilor de pace”, a adăugat el.
Deși Beijingul nu a denunțat public invazia rusă, a criticat Statele Unite pentru că au furnizat arme Ucrainei și NATO pentru că a ignorat preocupările de securitate ale Rusiei. Cu toate acestea, China a exprimat nevoia de dialog și a subliniat importanța respectării integrității teritoriale a tuturor statelor membre, inclusiv a Ucrainei.
Mandatul, o oscilitate clară față de Rusia
Potrivit Reuters, Kremlinul a sugerat luni că decizia Curții Penale Internaționale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin este o dovadă a „ostilității evidente” față de Rusia și față de Putin personal.
În timpul unui briefing de presă obișnuit, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Asistăm la atât de multe manifestări de ostilitate evidentă împotriva țării noastre și a președintelui nostru”.
De asemenea, el a remarcat că iau act de aceste evenimente, dar că rămân calmi și concentrați asupra activității lor în ciuda situației.
‘Luăm notă de ele, dar, dacă le-am pune pe toate la inimă, nu ar ieşi nimic din asta. Prin urmare, ne uităm cu calm, observăm totul cu atenţie şi continuăm să lucrăm’, a adăugat el.
Consecințele sunt încă necunoscute
Consecințele emiterii de către Curtea Penală Internațională (CPI) a unor mandate de arestare împotriva lui Putin și a comisarului rus pentru drepturile copilului pentru răpirile în masă de copii în Ucraina sunt incerte. Deoarece Rusia nu a ratificat Statutul de la Roma, documentul fondator al CPI, mandatele nu au nicio valoare juridică pe teritoriul rusesc.
Cu toate acestea, hotărârea CPI l-ar putea împiedica pe Putin să călătorească în oricare dintre cele 123 de națiuni care recunosc jurisdicția Curții. Deși Rusia a recunoscut că a îndepărtat mii de copii din Ucraina în cadrul unei „operațiuni militare speciale”, a declarat că operațiunea a avut ca scop protejarea acestora.
Ca răspuns la decizia CPI împotriva lui Putin, Rusia și-a exprimat furia și a numit-o ‘scandaloasă și inacceptabilă’.