''China îşi va redeschide total piaţa pentru carnea din Brazilia, ceea ce demonstrează soliditatea şi calitatea sistemului sanitar al ţării şi reprezintă o victorie pentru capacitatea noastră de export'', a anunţat ministrul Agriculturii, Blairo Maggi. Chile şi Egipt au confirmat de asemenea ridicarea restricţiilor.
Decizia Chinei este crucială din cauza mărimii sale: anul trecut a consumat carne importată din Brazilia în valoare de aproximativ 1,75 miliarde de dolari.
Poliţia braziliană a lansat în 17 martie operaţiunea ''Weak Flesh'', efectuând raiduri în şapte state unde îşi desfăşoară activitatea companiile de procesare a cărnii, pe fondul acuzaţiilor privind mituirea oficialilor din sectorul sanitar pentru ca aceştia să ascundă condiţiile neigienice în care firmele îşi desfăşurau activitatea. Sunt implicate în scandal şi cele mai mari companii de procesare a cărnii din lume, JBS SA şi BRF SA. Acestea au dezminţit acuzaţiile.
În ultimele zile, Guvernul brazilian a încercat să minimalizeze criza din industria de procesare a cărnii, o ramură care obţine rezultate foarte bune, într-o ţară afectată de o recesiune profundă. Însă, Uniunea Europeană, China, Coreea de Sud, Chile, Hong Kong, Japonia, Canada, Mexic, Elveţia, Africa de Sud şi Arabia Saudită au anunţat suspendarea totală sau parţială a importurilor, după izbucnirea scandalului.
Anul trecut, China şi Hong Kong au fost cei mai mari importatori de carne braziliană, cumpărând aproape o treime din cantitatea exportată de cea mai mare economie din America Latină.
Restricţiile introduse de autorităţile din Hong Kong în privinţa importurilor de carne din Brazilia rămân în vigoare.
Blairo Maggi a confirmat că luni China va suspenda restricţiile asupra importurilor de carne din Brazilia, cu excepţia cărnii procesate la cele 21 de fabrici care încă sunt investigate de autorităţile de la Brasilia. 57 de companii de procesare a cărnii vor putea să-şi trimită produsele în China, în aceleaşi condiţii ca înainte de data de 19 martie, când Guvernul de la Beijing a ordonat oprirea importurilor.
Brazilia este cel mai mare producător de carne de vită şi de pui din lume. Anul trecut, statul latino-american a exportat carne de pasăre în valoare de 6,9 miliarde de dolari şi carne de vită în valoare de 5,5 miliarde de dolari.
În urma unei investigaţii ample, derulate timp de trei ani în industria de procesare a cărnii din Brazilia, poliţia a acuzat peste 100 de persoane, în special inspectori din sectorul sanitar, că au luat mită pentru a permite vânzarea unor produse expirate, falsificând documentele sau neîndeplinindu-şi atribuţiile legale. (Sursa: Agerpres)