Potrivit Inter-American Dialogue, în 2010 Banca Mondială a acordat ţărilor din America Latină împrumuturi în valoare de 13,9 miliarde de dolari, Banca Inter-americană de Dezvoltare a acordat credite în valoare de 12 miliarde de dolari iar Banca de Import Export a SUA le-a acordat credite în valoare depatru miliarde de dolari.

Acelaşi centru susţine că în ultimii şase ani Banca Mondială a acordat ţărilor din America Latină împrumuturi în valoare de 53 de miliarde de dolari iar Banca Inter-americană de Dezvoltare a acordat credite în valoare de 67 miliarde de dolari, în timp ce entităţile chineze au acordat credite în valoare de 73 miliarde de dolari.

Principalele două entităţi chineze care oferă credite în străinătate, Banca de Dezvoltare a Chinei şi Banca de Import Export a Chinei, nu dezvăluie date precise cu privire la valoarea împrumuturilor acordate diferitelor regiuni ale lumii, experţii Inter-American Dialogue au trebuit să-şi procure cifrele din surse locale. ‘Nu există date credibile cu privire la investiţiile sau creditele chineze în regiune’, explică Inter-American Dialogue.

Potrivit centrului de studii, cea mai mare parte a împrumuturilor chineze acordate ţărilor din America Latină au mers spre Venezuela, Brazilia, Argentina şi Ecuador, iar pe sectoare au fost vizate materiile prime şi întreprinderile cu capital chinez.

Raportul mai arată că dobânzile percepute de băncile chineze sunt mai mari decât cele oferite de Banca Mondială sau Banca Inter-americană de Dezvoltare, însă cerinţele instituţiilor chineze cu privire la condiţiile de muncă şi protecţia mediului înconjurător sunt mai relaxate decât cele ale Băncii de Import Export a SUA.

Sursa: Agerpres