Rusia vinde Chinei gaze naturale lichefiate din proiectul Sakhalin-2 din Orientul Îndepărtat cu o reducere de 50% și încă obține profit, a relatat Bloomberg, citând comercianți anonimi.
China profită de reducerile la GNL
„Oferta rusă încă își face loc pe piață, doar că printr-o reorganizare a fluxurilor comerciale prin intermediul participanților pe piață care nu pun problema acceptării încărcăturilor rusești”, a declarat pentru sursa citată Saul Kavonic, analist în domeniul energiei la Credit Suisse.
Potrivit Bloomberg, ceilalți doi mari cumpărători de GNL din Sakhalin-2, Japonia și Coreea de Sud, au încetat să mai cumpere această marfă după invazia Rusiei în Ucraina. Cu toate acestea, Japonia continuă să primească GNL rusesc de la Sakhalin-2 în cadrul altor contracte.
„Se pare că Beijingul este fericit să ia încărcături de GNL rusesc la reduceri, schimbând oferta alternativă care poate fi apoi direcționată către Europa la prețuri mai mari.”
În ciuda reducerii, prețurile GNL din acest an au crescut atât de mult încât operatorul de la Sahalin-2 încă mai face profit. De altfel, acest operator este o nouă entitate de stat care a înlocuit consorțiul anterior.
Celor doi parteneri japonezi din consorțiul inițial li s-a permis să își păstreze participațiile și în noua entitate. Shell a renunțat la participația sa de 27,5 la sută în cadrul proiectului.
Record de importuri de GNL pentru China
Sursa citată mai transmite că datele arată că importurile de gaze naturale lichefiate rusești din China au crescut în august la cel mai ridicat nivel înregistrat din 2019 și până în prezent, în timp ce livrările din Statele Unite au fost în scădere, deoarece sunt redirecționate către Europa, care este pregătită să plătească în plus pentru aprovizionare.
Vorbind despre Europa, Polonia a sugerat săptămâna aceasta ca Uniunea Europeană să introducă un plafon de preț pentru toate importurile de gaze, inclusiv GNL, deoarece costurile acestei surse alternative de aprovizionare cu gaze contribuie la inflația prețurilor la energie în tot Blocul Comunitar.
Deocamdată însă, Comisia Europeană a propus doar o plafonare a prețului gazelor pentru importurile rusești, urmând aceeași logică ca aceea folosită de G7 în impunerea unui plafon al prețului petrolului pentru exporturile rusești.