Modalitatea prin care China cauta noi surse de energie  s-a schimbat. Acum, statul comunist chinez practica un principiu al economiei de piata, acela de a cumpara alte firme din piata, in vederea obtinerii unei cresteri de productivitate, chiar daca nu organica.

China Oilfield Services  Ltd., compania de servicii a corporatiei China National Offshore Oil Corp.  (CNOOC) a anuntat ca are discutii avansate in vedere aachizitionarii companiei norvegiene de energie Awilco Offshore ASA, pentru care este gata sa ofere 2,5 miliarde dolari. Potrivit unei declaratii venite din partea corporatiei chineze, suma este cu 18,7% mai mare decat valoarea de piata a actiunilor Awilco la inchiderea de vineri. Imediat dupa anuntul facut, actiunile chineze au fost blocate de la tranzactionare.

CNOOC este al treilea mare producator de titei din China. AColo, trendul companiilor este de expansiune pe piete externe, principalul motiv care le impinge fiind necesitatile din ce in ce mai crescute de energie ale pietei chineze. Oficialii China Oilfied au precizat chiar ca achizitia ar mari considerabil numarul sondelor de forare, iar in secundar ar oferi companiei acces la alte piete. Awilco activeaza nu doar in domeniul petrolului, ci si al gazului metan, si este prezent in Australia, Vietnam, Arabia Saudita si in spatiul mediteraneean.

Sursa: AP