China dă lovitura în Europa! Noua achiziție a Beijingului în Germania. Olaf Scholz a fost de acord
Grupul chinez Cosco va achiziționa o participație în cel mai mare port maritim din Germania, după ce Guvernul de la Berlin și-a dat acordul. Această decizie a împărțit parlamentarii germani în două părți, dar a atras și numeroase critici din partea Bruxelles-ului.
Așadar, grupul chinez Cosco Shipping Ports va putea achiziționa până la 25% din instalația de containere Tollerort, potrivit anunțului făcut miercuri de către guvernul federal.
Presa internațională scrie că acordul este, de fapt, un compromis, convenit la insistențele cancelarului Olaf Scholz, care ar fi venit după opoziția ministerului german al Economiei, de Externe, al Apărării și de Interne.
În primă fază, grupul chinez dorea să achiziționeze 35% din acest terminal, pentru care ar fi plătit suma de 65 de milioane de euro, de la compania HHLA, companie de logistică.
Relațiile dintre China și Germania nu sunt într-un moment tocmai roz
Achiziția participației vine într-un moment destul de sensibil, având în vedere că relațiile dintre China și Germania au fost tulburate în mare parte de către războiul din Ucraina.
Având în vedere că Beijingul este cel mai mare partener comercial al Germaniei, cancelarul Olaf Scholz are planificată o călătorie în această țară, săptămâna viitoare, fiind și prima lui astfel de călătorie. Presa internațională scrie că acesta va lua cu el o delegație de afaceri.
Grupul chinez nu poate exercita nicio influență nejustificată
Ministerul german al Economiei a declarat, pe fondul revizuirii condițiilor acordului portuar, că grupul chinez nu va putea exercita nicio influență nejustificată asupra managementului. Amintim că această companie este deja cel mai mare client al portului.
„Orice achiziţie suplimentară peste pragul de (25%) este interzisă. Acest lucru împiedică o participare strategică în (Tollerort) şi reduce achiziţia la o participare pur financiară. Motivul interdicţiei parţiale este existenţa unei ameninţări la adresa ordinii şi siguranţei publice”, este de părere Ministerul german al Economiei.
În același timp, Partidul Verilor, condus de Katharina Droge, s-a opus acestui grup și a precizat că acordul reprezintă o greșeală foarte mare a cancelarului.
Chinezii nu dețin acțiuni doar la acest port din Germania. Ei mai au acțiuni și al porturile Le Havre și Dunkerque din Franța, porturile Anvers și Bruges din Belgia și la porturile din Spania, Italia, Turcia și Grecia.