China se pregăteşte pentru a reduce şi mai mult excesul de capacitate de producţie din sectorul său siderurgic şi a demarat o analiză internă pentru a colecta informaţii în vederea diminuării consumului energetic la oţelăriile din ţară, potrivit agenţiei EFE.
Conform cotidianului oficial Shanghai Daily, este vorba despre o campanie promovată de Ministerul Industriei şi de Comisia Naţională de Reformă şi Dezvoltare din China (principalul organism de planificare economică), şi va avea nevoie de supervizarea guvernelor locale şi de o auto-evaluare a combinatelor siderurgice. Beijing-ul cere tuturor guvernelor şi combinatelor siderurgice din ţară să strângă date privind consumul de energie până la finele lunii iunie şi să trimită un raport înainte de 10 iulie.
În principiu, companiile care ar avea un consum energetic care depăşeşte nivelul permis oficial pentru sector vor trebui să rezolve această problemă în următoarele şase luni, cu posibilitatea unei prelungiri de încă trei luni, dar cele care nu vor respecta acest termen vor fi închise. Luni, ministrul chinez al Finanţelor, Lou Jiwei, a respins criticile vehiculate de diferite Guverne şi companii internaţionale pentru excesul de capacitate din China, în special în sectorul siderurgic, cu ocazia celei de-a opta runde a Dialogului Strategic şi Economic China-EEUU, şi a precizat că ”este multă exagerare în această privinţă”. Înainte de începerea forumului, secretarul de stat pentru Tezaur din SUA, Jack Lew, a declarat duminică, la Beijing, că această problemă are 'un efect perturbator şi dăunător pe pieţele globale'.
Lou a reamintit luni că o bună parte din excesul de capacitate din industrie se datorează planului de stimulare masivă lansat de Beijing după criza financiară internaţională din 2008, când China a devenit locomotiva economiei mondiale şi a avut un aport de peste 50% la creşterea mondială. ”La acel moment, toată lumea a aplaudat evoluţia Chinei şi i-a mulţumit pentru impulsionarea creşterii economice globale, în timp ce acum arată spre China şi spune că excesul de capacitate reprezintă o frână pentru Planetă, dar nu spuneau asta atunci când China contribuia la creşterea globală”, a afirmat Lou. (Sursa: Agerpres)