Autorităţile chineze au dezvăluti duminică detaliile cu privire la modul în care intenţionează să restructureze sectorul companiilor de stat, inclusiv prin privatizarea parţială, într-un moment în care datele statistice arată o încetinire a ritmului de creştere a celei de a doua economii a lumii, transmite Reuters.
Documentul de 20 de pagini emis de Comitetul Central al Partidului Comunist şi Consiliul de Stat include măsuri de curăţare şi integrare a unor întreprinderi de stat, proprietate mixtă şi îmbunătăţirea managementului activelor statului, precizează agenţia Xinhua. 'Reforma întreprinderilor de stat ar trebui să urmeze regulile şi legile economiei de piaţă pentru dezvoltarea unei companii şi să adere la principiul separării proprietăţii de management' se arată în documentul citat.
Potrivit Xinhua, firmelor de stat li se va permite să aducă 'diferiţi investitori' care să ajute la diversificarea acţionariatului şi mai multe firme de stat vor fi încurajate să se restructureze înaintea unei listări la bursă. De asemenea, investitorii privaţi vor fi încurajaţi să cumpere acţiuni la firmele de stat, precum şi obligaţiuni convertibile în acţiuni emise de stat sau să facă schimb de acţiuni cu firmele de stat.
Companiile de stat domină sectoarele telecomunicaţiilor, shipping, bancar, petrolului şi gazelor naturale ale economiei chineze. Jumătate din datoria Chinei este compusă din datoriile companiilor, majoritatea dintre ele fiind companii de stat şi dezvoltatori imobiliari.
Reformarea companiilor de stat este una din nevoile cele mai urgente ale Chinei. Însă dacă acest proces nu este gestionat corect, atunci restructurare ar putea conduce la concedierea a zeci de mii de persoane şi la instabilitate socială. Guvernul chinez gestionează la nivel central 111 de companii prin intermediul Comisiei de control şi administrare a bunurilor publice (Sasac). La rândul lor, guvernele locale deţin şi gestionează aproximativ 25.000 de companii de stat iar acest sector are aproximativ 7,5 milioane de angajaţi.
Publicarea acestor detalii după ce guvernul de la Beijing a anunţat că investiţiile de capital fix şi producţia industrială au fost sub aşteptări în luna august. Cumulate cu alte date statistice privind comerţul şi inflaţia, aceste cifre au crescut şansele ca în trimestrul al treilea ritmul de creştere al economiei chineze să coboare sub pragul de 7% pentru prima dată după criza financiară global
AGERPRES