În 2019, rover-ul Yutu 2 a fost trimis în spațiu pentru a explora suprafața satelitului natural al planetei noastre în cadrul misiunii Chang’e-4. Recent, roverul chinez a observat un obiect neobișnuit. Descoperirea care a șocat oamenii de știința din China a fost făcută în timp ce Yutu 2 străbătea craterul Von Kármán.
„Coliba misterioasă de pe Lună”
Vehiculul spațial a depistat un obiect în formă de cub în noiembrie, după doar o lună distanță de la pornirea misiunii, mai exact în a 36 zi. Informația a fost făcută publică de publicația chineză Our Space, afiliată CNSA, care ține un „jurnal de călătorie” al roverului Yutu 2, citează space.com. Ziarul Our Space a numit obiectul descoperit de Yutu 2 drept o „colibă misterioasă” (神秘小屋/shenmi xiaowu). Momentan, aceste cuvinte sunt doar o denumire generică, ci nu o descriere exactă a obiectului neobișnuit.
În prezent, oamenii de știință au un interes puternic pentru respectivul obiect extraterestru și așteaptă să înregistreze noile descoperiri realizate de Yutu 2. Următoarea misiune de explorare a Lunii cu roverul chinez va dura între două și trei luni. Vehiculul spațial se va apropia și mai mult de „cabana misterioasă”, încercând să evite craterele din apropiere.
„Cabana misterioasă”, un posibil bolovan ciudat
Deocamdată, a fost avansată o ipoteză de către oamenii de știință chinezi. Cubul misterios văzut de Yutu 2 ar putea fi doar un bolovan ciudat, care a rezultat în urma unui impact puternic cu un alt corp ceresc. Aceasta este însă doar o presupunere. Momentan, cercetătorii așteaptă noi informații despre „coliba misterioasă” de la vehiculul spațial.
Roverul Yutu 2, alimentat cu energie solară, a făcut prima aterizare pe partea îndepărtată a Lunii la începutul anului 2019, pe data de 3 ianuarie. Chang’e 4, așa cum sugerează numele său, este a patra misiune lunară a Chinei. Chang’e 4 este a doua misiune spațială în care poporul chinez se folosește de un rover pentru descoperiri științifice.