La Beijing, trotuarul din faţa restaurantului McDonald’s, punct de întâlnire ales de autorii anonimi ai acestui apel lansat pe Internet în spiritul revoluţiei tunisiene, a devenit, în mod subit, obiectul unor ample lucrări. Dar sute de poliţişti în uniformă şi alte câteva sute în civil vegheau la menţinerea ordinii pe stradă şi în interiorul restaurantului, care era plin de oameni, nu numai clienţi, ci şi jurnalişti străini şi poliţişti în civil.

Atmosfera a devenit tensionată în cursul dimineţii când mai mulţi jurnalişti care voiau să filmeze strada şi restaurantul au fost repede încercuiţi de către mai mulţi poliţişti şi împiedicaţi cu brutalitate să-şi desfăşoare activitatea. Jurnalişti de la France Presse au relatat c-au văzut scene în cursul cărora mai mulţi confraţi de-ai lor străini au fost împiedicaţi în mod brutal să filmeze de către poliţişti chinezi extrem de nervoşi. Cel puţin zece jurnalişti – francezi, americani, spanioli, germani – s-au văzut duşi la comisariatul de poliţie din Wanfujing.

Municipalitatea Beijingului a făcut apel la media străine acreditate la sfârşitul săptămânii cerându-le să prezinte cereri de autorizare pentru orice interviu şi, în unele cazuri, să nu încerce să ajungă pe strada Wanfujing, principala arteră comercială din Beijing, nu departe de piaţa Tiananmen.

În Shanghai, nici un protest n-a mai avut loc aparent şi poliţia era numeroasă pe strada Hankou, în apropiere de Piaţa Poporului, locul anunţat ca fiind cel pentru adunare.

Mai multe persoane au fost băgate în trei furgonete, a constat un corespondent al AFP, fără să poată stabili dacă ele erau manifestanţi. Ca şi pe strada Wanfujing din Beijing, poliţiştii restricţionau puternic accesul în zonă şi pe stradă erau cisterne care udau asfaltul.

Duminica trecută, pentru primul apel de a manifesta pentru a cere mai multă transparenţă guvernamentală şi libertate de exprimare, desfăşurarea forţelor de poliţie, îndeosebi la Beijing, a fost în mod larg descurajantă.

SURSA: Agerpres