Produsul Intern Brut al Japoniei în al doilea trimestru al acestui an a fost mai mic decât cel al Chinei, arată datele oficiale prezentate luni, care arată că este posibil ca în 2010 China să devanseze Japonia şi să ocupe locul de a doua mare economie a lumii, transmite Reuters.

În al doilea trimestru al acestui an, PIB-ul Chinei a înregistrat o creştere de 0,1 procente comparativ cu trimestrul precedent şi o creştere de 0,4 procente în ritm anual, mult sub estimările referitoare la o creştere de 0,6 şi, respectiv 2,3 procente, cât estimau analiştii intervievaţi de Kyodo. În termeni nominali, PIB-ul Japoniei în al doilea trimestru al acestui an s-a ridicat la 1.288 miliarde de dolari comparativ cu 1.336 miliarde de dolari în cazul PIB-ului Chinei.

Însă Keisuke Tsumura, secretar parlamentar al Cabinetului nipon, a subliniat că ar fi înşelător să fie comparate doar cifrele de creştere trimestrială, adăugând că China nu dă publicităţii cifre ajustate în funcţie de variaţii sezoniere. „Corect ar fi să comparăm cifrele pentru întregul an şi nu cifrele trimestriale”, a apreciat Keisuke Tsumura.

În 2009, PIB-ul nominal al Chinei s-a situat la 34.050 miliarde yuani (5.013 miliarde dolari), comparativ cu PIB-ul nominal al Japoniei de 474.303 miliarde de yeni (5.503 miliarde dolari).

Cu toate acestea este foarte posibil ca la finele lui 2010 economia chineză să fie mai mare decât cea niponă dat fiind diferenţa mare între ritmurile de creştere înregistrate de cele două state. China înregistrează o creştere economică de aproximativ 10 procente pe an în timp ce economia niponă ar urma să crească cu trei procente în acest an.

Totuşi venitul per capita în Japonia a fost anul trecut de 37.800 de dolari, comparativ cu doar 3.600 de dolari în cazul Chinei. Pe primul loc se situează americanii cu un venit per capita de 42.240 de dolari. ‘Ar trebui să fim preocupaţi de PIB-ul per capita’, a declarat Kyohei Morita, economist şef la Barclays Capital în Tokyo. Potrivit acestuia faptul că China va devansa Japonia are doar o importanţă simbolică şi nimic mai mult.

Japonia ocupă poziţia de a doua economie mondială, după SUA, încă din 1968, an în care a devansat Germania de Vest. Renăscută din ruinele celui de al doilea război mondial, arhipelagul nipon a devenit o mare putere industrială şi financiară. Însă ‘miracolul economic japonez’ s-a transformat într-o mare bulă speculativă imobiliară în anii 1980 înainte de a exploda în 1991.

SURSA: Agerpres