China neagă existența unor negocieri cu SUA
Ambasada Chinei la Washington a transmis, printr-un comunicat publicat pe aplicația WeChat, că nu există consultări sau negocieri cu privire la taxele vamale, și nici discuții pentru un acord.
„Nu există consultări sau negocieri între China și SUA cu privire la chestiunea taxelor vamale și cu atât mai puțin la un acord”, a declarat ambasada Chinei.
Diplomația din China a apreciat că afirmațiile americane sunt înșelătoare și a cerut ca Statele Unite să înceteze presiunile și să elimine măsurile tarifare unilaterale împotriva Chinei.
„Dacă Statele Unite vor într-adevăr să rezolve problema prin dialog, ele trebuie atunci să-şi corecteze erorile, să renunţe la ameninţări şi la presiunile asupra altora şi să suprime complet toate măsurile tarifare unilaterale luate faţă de China”, se mai arată în comunicat.
Ce susținea Donald Trump?
Într-un interviu acordat revistei Time, Donald Trump a declarat că sunt în desfășurare discuții între Washington și Beijing pentru a încerca să se ajungă la un acord și că procesul s-ar putea încheia în câteva săptămâni.
Trump a afirmat că apelul telefonic primit de la liderul chinez nu reprezintă un semn de slăbiciune, ci mai degrabă un gest diplomatic care ar putea deschide calea către un acord echitabil.
„M-a sunat. Și nu cred că asta e un semn de slăbiciune din partea lui”, a spus Donald Trump.
Momentan, nu există o dată exactă a conversației și nici detalii despre conținutul discuțiilor.
De altfel, Biroul Politic al Partidului Comunist din China a emis o declarație în care a transmis că Beijingul este pregătit pentru un război economic de uzură. Autoritățile chineze au anunțat măsuri de sprijin pentru firmele afectate de criza tarifară și au promis susținerea stabilității economice interne.

FMI avertizează asupra impactului economic al tarifelor
Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat că impactul tarifelor vamale impuse de Statele Unite va reduce semnificativ ritmul de creștere economică al Uniunii Europene.
Directorul departamentului european al FMI, Alfred Kammer, a declarat că războiul comercial va conduce la o reducere a creșterii economice în UE, estimată la 1,2% în acest an și la 1,5% în 2026.
Totuși, investițiile planificate în infrastructură și apărare, mai ales în Germania, ar putea compensa parțial efectele negative. Cele mai afectate vor fi țările din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, inclusiv Serbia, Republica Moldova și Albania, din cauza dependenței lor de sectorul prelucrător.