Conform fragmentelor dintr-un studiu realizat de un think-tank pe probleme de securitate, National Ground Intelligence Center, asupra efectelor letale ale armelor cu puls electromagentic (EMP) şi cu microunde de înaltă putere (HPM), aceste arme ar face parte din aşa-numitul "buzdugan al asasinului" – un program de înarmare care i-ar permite Chinei să învingă SUA într-un conflict militar, chiar dacă este în evidentă inferioritate tehnologică.
Armele cu puls electromagnetic reproduc într-o oarecare măsură pulsul de raze gamma rezultat după o explozie nucleară, ce incapacitează orice produs electronic, inclusiv calculatoare şi automobile, pe arii geografice mari. Acest efect a fost descoperit întâmplător în 1962, când un test nuclear desfăşurat într-un atol din Pacific a scos din funcţiune electronicele din Hawaii.
Acest raport declasificat oferă detalii despre arsenalul electromagnetic chinez şi despre planurile privind folosirea lui. Rapoartele anuale ale Pentagonului asupra puterii militare chineze nu au făcut decât vagi referinţe la acest tip de arme.
"Împotriva Taiwanului China poate detona aceste arme cu puls electromagnetic la altitudini mai coborâte, 3.000 – 4.000 de metri, pentru ca efectele pulsului să se facă simţite doar în Taiwan şi în împrejurimile sale, fără a ajunge şi asupra Chinei continentale", conform raportului.
Acest raport realizat în 2005 şi clasificat drept "secret", mai susţine că există documente militare chineze în care se discută nevoia fabricării unor focoase EMP cu randament scăzut,"dar nu se ştie dacă aceste focoase au fost produse". Conform raportului, în afara armelor EMP "orice focos nuclear strategic de putere mică poate fi folosit pentru a obţine efecte similare".
"Rachetele balistice cu rază medie de acţiune DF-21 sunt menţionate ca platforme pentru atacul cu arme cu puls electromagnetic asupra Taiwanului", conform raportului.
Acelaşi raport susţine că armele anti-electronice chineze fac parte din programele militare cu nume de cod "atuul" sau "buzduganul asasinului", programe militare bazate pe noi tehnologii şi dezvoltate în secret.
"Atuul se aplică dacă China dispune de noi focoase electromagnetice de putere mică, în timp ce buzduganul asasinului se aplică în cazul folosirii unor focoase mai vechi", mai susţine raportul.
De asemenea, documentele declasificate indică faptul că armele cu puls electromagnetic au fost testate pe şoareci, iepuri, câini şi maimuţe şi pot afecta o serie de organe precum ochii, creierul sau măduva. "Este clar că adevăratul scop al experimentelor medicale chineze este de a afla potenţialele efecte asupra oamenilor pe care le-ar avea expunerea la puternice pulsuri electromagnetice şi la microunde de înaltă putere".
Acelaşi raport mai menţionează însă şi alte posibile explicaţii pentru aceste teste – pentru a rafina noi modalităţi de tortură a prizonierilor sau pentru a dezvolta tehnici de apărare militară şi civilă în faţa ameninţării unor astfel de arme.
SURSA: Agerpres