Autoritățile din China au emis mai multe alerte roșii de căldură extremă. Temperaturile foarte ridicate au dus la topirea acoperișurilor și la îndoirea drumurilor. Oamenii sunt afectați de noile valuri de căldură, motiv pentru care autoritățile au decis să deschidă buncărele pentru ca aceștia să se ferească de razele cumplite ale soarelui.
China este afectată grav de temperaturile extreme! Acoperișurile s-au topit din cauza caniculei
Cea mai înaltă autoritate meteorologică din China a emis duminică un avertisment de temperaturi ridicate, în condițiile în care se așteaptă ca vremea extremă, cu valuri de căldură de până la 40 de grade Celsius, să afecteze 11 provincii și regiuni din întreaga țară în următoarele zile.
Noul val de căldură extremă a dus la topirea acoperișurilor și la deformarea drumurilor, în timp ce oamenii au fost nevoiți să caute răcoare în adăposturi subterane. Duminică, până la ora 15.00, au fost emise în total 60 de alerte roșii de temperaturi ridicate în mai multe localități din întreaga țară.
Până marți, la ora 11:00, numărul orașelor care au emis alerte roșii de temperaturi ridicate s-a ridicat la 68, printre acestea aflându-se și Shanghai și Nanjing. Acestea două au emis cele mai înalte alerte din sistemul de avertizare de caniculă pe trei niveluri. Orașele au prognozat temperaturi de peste 40 de grade Celsius în următoarele 24 de ore.
Este de așteptat ca în următoarele 10 zile, valul de căldură să continue să lovească bazinul Sichuan și părțile sudice până la râul Yangtze, cu temperaturi care vor depăși 40 de grade Celsius.
CMA a reamintit orașelor să implementeze măsuri de combatere a temperaturilor ridicate pentru a se pregăti pentru valurile de căldură, inclusiv reducerea activităților în aer liber în timpul după-amiezii. Grupurile vulnerabile, inclusiv persoanele în vârstă, persoanele slabe, bolnave și tinere, trebuie să primească îndrumări privind prevenirea căldurii și răcirea. Cei care lucrează în medii cu temperaturi ridicate sau care trebuie să lucreze în aer liber pentru perioade îndelungate în timpul zilei trebuie să ia măsurile de protecție necesare.
Valurile de căldură extremă au afectat întreaga țară
În ciuda faptului că țara nu a intrat în Sanfu până la 16 iulie, un termen din calendarul străvechi chinezesc Stem-Branch care este folosit pentru a descrie zilele caniculare ale verii și care se referă la trei perioade de 10 zile despre care se crede că au cele mai fierbinți zile din an, mai multe localități din întreaga țară au suferit deja mai multe valuri de căldură în acest an.
În Shanghai, locuitorii se pregătesc pentru vremea extrem de caldă din această săptămână, pe lângă lupta cu noile cazuri de coronavirus. Presa internațională notează că orașul a avut doar 15 zile în care au fost înregistrate temperaturi de peste 40 de grade Celsius, de la începutul înregistrărilor, din anul 1873, scrie Reuters.
Într-un oraș din provincia Jiangxi, aflată în partea de sud a țării, locuitorii au putut observa cum o porțiune de drum s-a arcuit la cel puțin 15 centimetri din cauza căldurii, anunța televiziunea de stat.
Valul de căldură extremă a determinat autoritățile din Nanjing să deschidă adăposturile antiaeriene subterane pentru locuitori. Aceste buncăre, care datează din timpul războiului, au fost echipate între timp cu internet, cărți, distribuitoare de apă și cuptoare cu microunde. Decizia a venit după ce orașul a emis, în cursul zilei de marți, o alertă roșie.
Orașul Chongqing nu a scăpat nici el de temperaturile toride. Locuitorii au putut vedea cum acoperișul unuia dintre muzee s-a topit – țiglele unui acoperiș tradițional chinezesc explodând pe măsură ce căldura dizolvă gudronul de la bază. Orașul a emis, luni, o alertă roșie, în timp ce a desfășurat mai multe camioane de salubritate care pulverizează apă pentru a mențin răcoare pe drumuri.
Cauzele care au dus la temperaturi extrem de ridicate
Cauza directă a temperaturilor extrem de ridicate din multe locuri din țară sunt cei doi anticicloni, inclusiv cel subtropical din Pacificul de Vest, venit dinspre mare, și cel format pe platoul iranian, care a migrat spre platoul Qinghai-Xizang (Tibet), a declarat duminică un expert în meteorologie pentru Global Times, sub rezerva anonimatului.
Cu toate acestea, expertul a precizat că astfel de temperaturi ridicate extreme sunt normale, în ciuda faptului că perioada Sanfu nu a sosit încă. Sanfu este doar o referință la perioada medie în care temperaturile ating cote maxime, în timp ce situația reală poate varia de la an la an.