În total, 26 de ţări, printre care China, Rusia, Coreea de Nord, Belarus şi Iran, au reclamat luni într-o declaraţie comună încetarea sancţiunilor americane şi ale altor ţări occidentale care, în opinia lor, încalcă drepturile omului în lupta împotriva pandemiei.

„Profităm de această ocazie pentru a lansa un apel la ridicarea completă şi imediată a măsurilor coercitive unilaterale, pentru a permite un răspuns complet şi eficient la COVID-19 din partea tuturor membrilor comunităţii internaţionale”, a subliniat declaraţia lor citită de China în cursul unei reuniuni a celei de-a treia comisii a Adunării Generale a ONU specializată în drepturile omului.

”Măsuri coercitive unilaterale”

„Pandemia de COVID-19 continuă să afecteze grav toate naţiunile, mai ales ţările în curs de dezvoltare. Răspunsul la COVID-19 şi redresarea (ţărilor) necesită solidaritate mondială şi cooperare internaţională”, au adăugat semnatarii.

„Cu toate acestea, continuăm să asistăm la aplicarea unor măsuri coercitive unilaterale, contrare scopurilor şi principiilor Cartei Naţiunilor Unite şi dreptului internaţional, multilateralismului şi normelor fundamentale ale relaţiilor internaţionale”, potrivit declaraţiei.

Statele Unite, ca şi aliaţii lor europeni, afirmă că sancţiunile impuse nu se referă la domeniul umanitar şi că sunt întotdeauna posibile excepţii, în special în cadrul luptei împotriva pandemiei.

Țările care au semnat declarația

Cele 26 de ţări semnatare ale declaraţiei sunt Antigua şi Barbuda, Angola, Belarus, Burundi, Cambodgia, Camerun, China, Cuba, Coreea de Nord, Guineea Ecuatorială, Eritreea, Iran, Laos, Myanmar, Namibia, Nicaragua, Pakistan, Autoritatea Palestiniană, Rusia, Sfântul Vincenţiu şi Grenadine, Sudanul de Sud, Sudan, Surinam, Siria, Venezuela şi Zimbabwe.

Belarus este ultima țară care se confruntă cu sancțiuni primite din partea aliaților occidentali. La 2 octombrie, Uniunea Europeană a reușit să aprobe un pachet de sancțiuni împotriva cercului de putere al președintelui bielorus Aleksandr Lukaşenko.

La rândul lor, SUA, Canada și Marea Britanie au implementat micro-regimuri de sancțiuni, care au intrat în vigoare în mod elocvent în ajunul summitului european din 2 octombrie, care îl completează perfect pe cel european și creează o situație semnificativ mai complexă pentru Minsk.