În ciuda avizului Beijingului și a tensiunilor care s-au amplificat în ultimele luni între cele două puteri, o delegație condusă de Raphaël Glucksmann a mers la Taipei pentru a sprijini insula a cărei suveranitate o revendică China.
În timp ce tensiunile dintre China și insula Taiwan sunt la apogeu, o delegație a Parlamentului European a vizitat, joi, Taipei. Condusă de europarlamentarul francez Raphaël Glucksmann delegația este descrisă ca fiind prima reprezentare „oficială” a Parlamentului European pe insulă. Glucksmann a numit democrația taiwaneză o „comoară pe care toți democrații din lume ar trebui să o prețuiască și să o protejeze”, arată 20 Minutes.
„Și am venit aici cu un mesaj foarte simplu și foarte clar: nu sunteți singuri”, a asigurat Raphaël Glucksmann în timpul unei întâlniri cu președintele Tsai Ing-wen. „Europa este alături de tine, alături de tine pentru a apăra libertatea, statul de drept și demnitatea umană”, a continuat el, îndemnând Uniunea Europeană să consolideze cooperarea cu insula.
„Este timpul ca noi, în Uniunea Europeană, să arătăm că suntem în aceeași barcă (…) apoi trebuie să stabilim un program foarte concret de întâlniri la nivel înalt și măsuri concrete la nivel înalt pentru a construi împreună un parteneriat UE-Taiwan mult mai puternic”, a conchis europarlamentarul.
Relațiile China-UE ar putea fi afectate
Foarte critic la adresa Chinei, Raphaël Glucksmann a fost sancționat de Beijing în martie împreună cu alți patru europarlamentari. Înainte de sosirea delegației europene la Taipei, o misiune chineză la Bruxelles a avertizat că o vizită a deputaților europeni în Taiwan „ar submina interesele fundamentale ale Chinei și ar compromite dezvoltarea sănătoasă a relațiilor China-UE”.
Beijingul, care își revendică suveranitatea asupra insulei, și-a intensificat acțiunile în ultimii ani pentru a izola Taiwanul pe scena internațională și a opri orice încercare de recunoaștere ca stat independent a acestui teritoriu care are propriul guvern. China a reacționat furioasă când un grup de senatori francezi a făcut călătoria la Taipei luna trecută și când ministrul de Externe taiwanez Joseph Wu a fost primit în Slovacia și Republica Cehă.
Relațiile dintre China și Taiwan s-au deteriorat brusc de la sosirea la putere în 2016 a doamnei Tsai, care își consideră insula suverană și nu o parte a Chinei. Ministrul taiwanez al Apărării a asigurat că tensiunile militare cu Beijingul au fost cele mai mari din ultimii 40 de ani, după un număr record de incursiuni ale avioanelor de luptă chineze în zona de identificare a apărării aeriene (Adiz) a insulei la începutul lunii octombrie.