China are nevoie de reforme structurale
FMI, profeție teribilă pentru China! Kristalina Georgieva, șefa Fondului Monetar Internațional, a avertizat că țara are nevoie de reforme structurale pentru a evita o „încetinire destul de importantă a ritmului de creștere economică”.
China se confruntă cu provocări atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, a adăugat Georgieva. Aceasta a vorbit pentru CNBC la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.
Pe termen scurt, ea a menționat că industria imobiliară din China necesită soluționarea problemei nivelului înalt al datoriei publice locale.
Pe termen mai lung, șefa FMI a observat schimbări demografice și o „pierdere a încrederii”.
”În cele din urmă, ceea ce are nevoie China sunt reforme structurale pentru a continua să deschidă economia, pentru a echilibra mai mult modelul de creştere în raport cu consumul intern, adică să creeze mai multă încredere în oameni, astfel încât [ei] să nu economisească, ci să cheltuie mai mult”, a spus aceasta.
Kristalina Georgieva a adăugat că ”toate acestea ar ajuta China să facă faţă la ceea ce anticipăm în absenţa reformelor, o scădere destul de semnificativă a ratelor de creştere economică”.
Economia Chinei, creștere lentă în 2023
Economia Chinei a înregistrat o creștere lentă în 2023. Țara a fost afectată de problemele din sectorul imobiliar și de o scădere a exporturilor. Investitorii estimau că economia a crescut cu aproximativ 5% în anul precedent.
În același context, în noiembrie, FMI și-a revizuit în sus prognoza de creștere pentru China la 5,4% pentru anul 2023, în urma unor măsuri luate de Beijing. Cu toate acestea, instituția cu sediul la Washington D.C. a avertizat că se așteaptă încă la o încetinire a creșterii la 4,6% în 2024. A menționat, totodată, persistența problemelor din domeniul imobiliar.
Kristalina Georgieva se numără printre numeroasele personalități economice de top care participă la reuniunea de la Davos din acest an. Evenimentul se desfășoară până vineri. Tema summitului WEF din 2024 este „Refacerea Încrederii,”. Acesta se axează pe tensiunile geopolitice, fragmentarea globală, inflație și creșterea economică.
Performanța economică a Chinei, dezamăgitoare
Un articol semnat de Yao Yang pe site-ul Project Syndicate indică faptul că performanța economică a Chinei în ultimul an a fost atât de dezamăgitoare încât unii observatori au speculat că creșterea a atins deja apogeul și că va urma o perioadă de scădere.
Cu toate acestea, conform lui Yang, este prea devreme pentru a concluziona că miracolul economic chinezesc a ajuns la sfârșit. O veste îmbucurătoare este că guvernul chinez și-a fixat creșterea economică ca obiectiv principal pentru anul 2024 și a introdus noi politici monetare și fiscale de stimulare a economiei. Mai multe puteți citi aici.