Sistemul de monitorizare submarină al Chinei constituie o nouă provocare pentru America, în cazul unui viitor conflict.
În paralel cu evoluțiile asupra echilibrului militar în în Pacificul de Vest, considerațiile legate de războiul submarin revin în prim-plan, arată o analiză publicată de NationalInterest.
Având în vedere capacitatea letală a rachetelor moderne de croazieră anti-navă, combatanții de la suprafață al unui viitor război nu vor fi prea numeroși. Mai mult, loviturile de precizie asupra bazelor aeriene și vulnerabilitatea portavioanelor sugerează că platformele aeriene nu-și vor face simțită prezența în primele săptămâni ale unui conflict militar în regiunea Asia-Pacific. Asta va face, probabil, ca submarinele, asistate de roboți submarini, să decidă bătălia.
O situație care mulțumește strategii occidentali, convinși că Washingtonul are un avantaj submarin considerabil față de Beijing. Acest avantaj include superioritatea acustică, bărci mai mari și mai capabile și o bogată experiență în operarea submarinelor și în dezvoltarea inovațiilor tehnologice de război submarin. Dar tot experții atrag atenția asupra posibilităților Chinei de a-și îmbunătăți capacitățile antisubmarine, precum și a încercărilor de a experimenta doctrine alternative submarine.
Presa chineză schițează un război submarin din vestul Pacificului
Iar chinezii știu. Cel puțin așa reiese dintr-un articol din presa chineză, care schițează un război submarin din vestul Pacificului. Articolul din ”China Ocean News” prezintă o discuție destul de completă a noului „sistem de monitorizare submarină” al Chinei. Sugerând că situația de securitate maritimă a Chinei a devenit „semnificativ complicată”, textul subliniază că, în domeniul submarin, „ușile Chinei au fost lăsate larg deschise”.
Textul nu se bazează doar pe analiza militară pentru a justifica acest studiu de cercetare și dezvoltare. Un paragraf este dedicat numeroaselor aplicații non-militare ale unui astfel de sistem. Acestea includ furnizarea de avertizări avansate despre dezastre naturale, cum ar fi taifunuri, cutremure și tsunami-uri.
Sistemul de monitorizare submarină este explicat ca o modalitate de a „reduce costurile sociale și economice” pentru populația de coastă a Chinei.
Sistemul de observare submarină este destinat să corecteze trei lacune persistente. În primul rând, lipsa capacității Beijingului de a monitoriza țintele din domeniul submarin nu e proporțională cu statutul său de mare putere. Nici cu „amenințarea strategică în creștere”. De asemenea, capacitatea Chinei pentru observarea submarină nu e sincronizată cu capacitățile navale și de luptă submarine ale Beijingului.
China ar putea scufunda cel puțin un submarin american pe săptămână
Acest raport sugerează însă că primele elemente ale unui sistem chinezesc de observare submarină au fost testate în 2010.
Textul citat mai arată că ambițiile Chinei pentru sistemul de observare submarină nu se pot limita la apele sale de coastă. Și că, mai degrabă, se pot desfășura în toate zonele oceanice.
În paralel, un raport RAND „Scorecard” despre evoluția echilibrului militar din Pacificul de Vest concluzionează că forțele chineze ar putea scufunda cel puțin un submarin american pe săptămână.
China ar putea folosi platforme neconvenționale, cum ar fi nave de pază de coastă sau bărci de pescuit, pentru a patrula în zonele de operare a submarinelor adversarilor.
Problema minelor maritime și a angajării lor împotriva submarinelor SUA nu trebuie ignorată. Zece din cele 52 de submarine americane pierdute în războiul din Pacific au fost, probabil, distruse de minele maritime.
Articolul readus acum în atenție e doar un avertisment că Beijingul nu are de gând să cedeze în fața dominanței americane subacvatice, conchide publicația americană.