După exerciții cu focuri reale la scară largă, China recurge acum la microagresiuni militare pentru a-i demoraliza pe liderii taiwanezi, a scris miercuri un expert privind China de la Universitatea Johns Hopkins.

Noua „armă” a Beijingului

După ce președintele Camerei Reprezentanților din Statele Unite, Nancy Pelosi, a vizitat Taipei la începutul lunii august, China a lansat o serie de manevre masive de-a lungul coastei sale, cu rachete care au zburat prin spațiul de deasupra Taiwanului.

Cu toate acestea, strategia Beijingului a trecut de atunci la o nouă fază de „microagresiuni geopolitice”, a remarcat Hal Brands, profesor la Școala de Studii Internaționale Avansate a Universității Johns Hopkins, într-un articol pentru Bloomberg.

Nu a fost o izbucnire nesăbuită pentru că forțele chineze au acționat cu suficientă atenție pentru a evita provocarea unui conflict. Cu toate acestea, a fost o escaladare dramatică a tensiunilor și, dacă demonstrația din august s-a potolit acum, situația tensionată este departe de a se fi terminat.

Ca posibilități, el a menționat survolarea spațiului aerian al Taiwanului, intruziunile în apele teritoriale ale acestuia și interceptarea zborurilor și a navelor.

Ce variante au Taiwanul și SUA

Scopul ar fi în mare parte psihologic, prin demonstrarea incapacității guvernului taiwanez de a rezista la coerciție. Taipei ar putea răspunde militar, dar ar risca o escaladare, sau ar putea rămâne pasiv și părea neputincios, a scris Brands.

Într-un astfel de scenariu, administrația Biden va trebui, de asemenea, să aleagă între o abordare dură cu sancțiuni împotriva Chinei sau un răspuns discret cu livrări de arme, în timp ce se va confrunta cu presiuni din partea Congresului SUA și a Taiwanului.

Potrivit lui Brands, care face parte din Consiliul de politică externă al Departamentului de Stat, oficialii taiwanezi consideră că o reacție dură ar fi necesară pentru a împiedica China să interpreteze greșit voința de luptă a poporului taiwanez și să presupună că o invazie ar avea succes.

Washingtonul va trebui să găsească o soluție care să întărească Taiwanul fără a da impresia că democrațiile sunt cele care ridică tensiunea în locul Chinei, a conchis Brands.

Anunţul așteptat la Congresul Partidului Comunist din octombrie

Amintim că liderul de la Beijing, Xi Jinping, ar urma să stabilească drept obiectiv pe termen lung al Partidului Comunist Chinez reunificarea cu Taiwanul. Acest lucru va fi stabilit la Congresul Partidului Comunist care va începe pe 16 octombrie, transmite agenţia japoneză de presă Kyodo, care citează surse de la Beijing.

Informaţiile provin din rândurile Guvernului de la Beijing şi ale Partidului Comunist Chinez. Se pare că există un plan potrivit căruia Xi Jinping va declara că reunificarea este indispensabilă pentru „marea reîntinerire a naţiunii chineze”, care ar trebui să aibă loc în prima jumătate a acestui secol.