China forţează companiile străine să accepte sindicate

Unele din cele mai mari corporatii la nivel mondial se confrunta cu presiuni sustinute din partea guvernului de la Beijing pentru a permite formarea sindicatelor in cadrul unitatilor de productie pe care le detin in China. Unele din aceste companii se tem ca astfel, angajatii chinezi vor avea puterea de a intrerupe operatiunile desfasurate in China (in cazul nemultumirilor generale) si ar produce astfel o crestere semnificativa a costurilor.Cele mai multe dintre aceste companii au investit in un

Unele din cele mai mari corporatii la nivel mondial se confrunta cu presiuni sustinute din partea guvernului de la Beijing pentru a permite formarea sindicatelor in cadrul unitatilor de productie pe care le detin in China. Unele din aceste companii se tem ca astfel, angajatii chinezi vor avea puterea de a intrerupe operatiunile desfasurate in China (in cazul nemultumirilor generale) si ar produce astfel o crestere semnificativa a costurilor.

Cele mai multe dintre aceste companii au investit in unitatile din China tocmai din cauza costurilor reduse cu forta de munca si pentru a evita sindicatele puternice din tarile de origine. Companiile au primit un termen limita (30 septembrie), pana cand vor trebui sa permita infiintarea sindicatelor locale ale Partidului Comunist, singurele admise de catre autoritati.

Corporatiile care nu se vor conforma acestei solicitari risca sa fie defaimate in public, sa fie trecute pe o „lista neagra” a sindicatelor si chiar sa primeasca penalizari din partea guvernului, intrucat a fost emisa deja o lege pentru infiintarea sindicatelor.

Reprezentantii sindicali au precizat ca atentia lor este concentrata asupra companilor globale, insa foarte probabil si companiile chineze (care reprezinta majoritatea capacitatii de productie) vor fi fortate sa accepte creerea formatiunilor sindicale.

Pe de alta parte, avocatii si analistii apreciaza ca aceasta masura va obliga companiile straine din China sa-si schimbe strategiile de afaceri, inclusiv sa acordarea de drepturi suplimentare angajatilor, precum negocierea salariilor sau chiar participarea la decizii privind relocarea unor unitati.

Sursa: IHT