Măsuri radicale au fost luate de autorităţile din Wuhan în încercarea disperată de a stopa răspândirea coronavirusului. Potrivit BusinessInsider, fiecare cetăţean trebuie să raporteze zilnic nivelul temperaturii corporale. În cazul în care este peste limita normală, o echipă de medici va interveni pentru a face analize persoanei respective. Poliţia va avea dreptul să intervină dacă cetăţenii se vor opune sau nu vor coopera cu medicii.
În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 69 de noi decese din cauza coronavirusului, majoritatea în provincia Hubei, unde virusul a fost depistat prima oară. De asemenea, numărul persoanelor infectate a crescut cu 2.447.
Beijingul acuză Washington de exagerare
Preşedintele chinez Xi Jinping l-a asigurat vineri prin telefon pe omologul său american Donald Trump că ţara sa este ”complet capabilă” să oprească epidemia de coronavirus, potrivit mass-media publice. El a adăugat că China poartă „un război popular” împotriva epidemiei punând în aplicare „o mobilizare naţională” şi „cele mai stricte măsuri de prevenţie şi control”. După cum transmite agenţia de presă China Nouă (Xinhua), citată de Agerpres, Xi Jinping a cerut de asemenea Statelor Unite să reacţioneze „în mod rezonabil” la epidemia ce a contaminat peste 31.500 de persoane, dintre care 638 au murit, conform celui mai recent bilanţ oficial.
Diplomaţia chineză a acuzat Statele Unite că „au creat şi semănat panică” în jurul noului coronavirus apărut în decembrie în centrul Chinei. „Guvernul SUA a fost primul care şi-a evacuat personalul din consulatul din Wuhan (oraşul cel mai afectat de epidemie), a sugerat retragerea parţială a personalului ambasadei sale şi a impus interdicţie de intrare pe teritoriul lor călătorilor chinezi”, a subliniat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe. Administraţia americană „continuă să creeze şi să răspândească panica, ceea ce este un exemplu foarte rău”, a declarat ea în faţa presei.
Avertisment OMS: penurie de materiale de protecţie împotriva virusului ucigaş
Lumea se confruntă cu o penurie de măşti şi alte echipamente de protecţie în lupta împotriva răspândirii epidemiei de coronavirus, a avertizat vineri directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei reuniuni a Comitetului executiv al OMS, la Geneva. El a afirmat că urmează să discute cu oficiali ai lanţului de aprovizionare pentru a încerca să rezolve blocajele de producţie.
„În ultimele două zile au fost raportate mai puţine cazuri de infectare în China, ceea ce este o veste bună, însă suntem precauţi. Numărul cazurilor ar putea creşte din nou”, a declarat el pentru Comitetul executiv al OMS.
Alte 240 de cazuri de contaminare au fost confirmate în circa 30 de ţări şi teritorii, între care două decese – în Hong Kong şi Filipine. OMS a anunţat deja săptămâna aceasta că va trimite măşti, mănuşi, costume de protecţie, aparate de respiraţie şi chiar kituri pentru a depista virusul în ţările care solicită ajutor.