China trebuie să se protejeze faţă de volatilitatea preţurilor obligaţiunilor emise de Trezoreria SUA, în cazul în care investitorii vor cere randamente mai mari pentru bondurile americane, a declarat luni un cercetator de la Banca Centrala a Chinei, transmite Reuters.
Directorul departamentului de analiză de la Banca Centrală a Chinei, Zhang Jianhua, a apreciat că îngrijorările referitoare la capacitatea guvernului american de a-şi rambursa datoriile ar putea conduce la creşterea randamentelor pentru bondurile americane şi ar conduce la volatilitatea preţurilor pentru obligaţiunile SUA. Aceste temeri au primit un impuls săptămâna trecută când agenţia de rating Standard & Poor’s a ameninţat că va retrograda ratingul AAA de care beneficiază SUA, daca administraţia de la Washington nu îşi reduce deficitul bugetar imens.
În calitate de cel mai mare deţinător extern de obligaţiuni guvernamentale americane, China este deosebit de sensibilă la evoluţiile înregistrate de preţul bondurilor americane şi a încercat în mod repetat să obţină asigurări că investiţiile sale vor fi protejate. La finele lunii februarie, China deţinea obligaţiuni guvernamentale americane în valoare de 1.154 miliarde de dolari.
Exceptând însă volatilitatea preţurilor, Zhang Jianhua s-a declarat încrezător că cererea pentru obligaţiunile americane, va rămâne la un nivel consistent, unul din motive fiind şi lipsa de alternative de investiţii. O dovadă în acest sens este faptul că avertismentul S&P nu a modificat achiziţiile de bonduri americane. Potrivit Fed, săptămâna trecută achiziţiile de bonduri americane de către băncile centrale din întreaga lume au crescut cu 14,09 miliarde dolari ajungând până la 3.423 de miliarde dolari.
Graţie în parte şi mărimii sale, piaţa obligaţiunilor americane este considerată una din cele mai sigure din lume, permiţând investitorilor să cumpere şi să vândă fără ca preţurile să se modifice semnificativ. Însă această piaţa în creştere este şi un semn al deteriorării situaţiei fiscale a SUA. Datoria guvernamentală a SUA ar urma să atingă plafonul de 14.300 de miliarde de dolari la începutul lunii mai.
SURSA: Agerpres