Anunțul a venit în contextul în care China este una dintre ţările din lume cu cel mai mare număr de camere de supraveghere. Cele mai eficiente modele sunt cuplate cu recunoaşterea facială pentru a facilita munca forţelor de ordine, notează AFP.
Utilizarea acestei tehnologii devine din ce în ce mai frecventă
Utilizarea acestei tehnologii de identificare personală devine din ce în ce mai frecventă în anumite locuri private, în special la intrarea în complexe rezidenţiale, companii sau hoteluri. La rândul ei, plata prin recunoaştere facială este în creştere.
Chiar și așa, recunoaşterea facială ar trebui utilizată numai „atunci când este strict necesar”, iar alte mijloace ar trebui folosit prioritar pentru verificarea identităţii, potrivit unui proiect de reglementări vizualizat de sursa menționată.
Conform textului, utilizarea acestei tehnologii pentru „prelucrarea informaţiilor referitoare la faţă va trebui să fie supusă consimţământului individual sau scris, în conformitate cu legea”.
„Nicio organizaţie sau individ nu va folosi recunoaşterea facială în scopul analizării etniei sau religiei (…) cu excepţia menţinerii securităţii naţionale”, este scris în proiect, deschis consultării publice până la 7 septembrie.
Mai multe companii chineze sunt incluse pe lista neagră a Trezoreriei SUA
Mai multe companii chineze sunt incluse pe lista neagră a Trezoreriei SUA, care le acuză că au dezvoltat tehnologii pentru a-i identifica în mod specific pe membrii grupului etnic uigur din China, într-un context de represiune în Xinjiang, a scris sursa menționată.
Unul dintre ele este SenseTime, care dezvoltă aplicaţii de recunoaştere facială şi de imagine pentru monitorizarea mulţimii şi verificarea identităţii.
China are multe start-up-uri în acest domeniu. La o expoziţie organizată în iunie la Beijing, mai multe companii au prezentat sursei menționate produse care pot identifica comportamente „nedorite” şi pot scana feţe de la o distanţă de peste 100 de metri.
„În cazul în care există o tehnologie de verificare non-biometrică pentru atingerea unui scop sau a unor cerințe de afaceri similare, aceste metode de verificare non-biometrică ar trebui să fie preferate”, se arată în proiect.
Întreprinderile din China au experimentat utilizarea recunoașterii faciale pentru plata în magazinele de proximitate. Unele blocuri au instalat sisteme de recunoaștere facială pentru a le permite locatarilor să intre doar scanându-și fața. Unele turnicheți de metrou din Beijing au instalat ceea ce par a fi scanere de recunoaștere facială, dar acestea rămân acoperite.