China impune vaccinarea obligatorie. Țara se confruntă cu mai multe cazuri Omicron

Beijingul va introduce un mandat de vaccinare pentru anumite locuri publice începând cu 11 iulie, primul din țară, în condițiile în care milioane de persoane din China se confruntă cu noi restricții, iar țara se confruntă cu noi focare de Covid-19, inclusiv unul legat de un salon de karaoke în Shanghai și unul care se răspândește în orașul turistic Xian.

Comisia de sănătate din Beijing a anunțat miercuri că, începând de lunea viitoare, orice persoană care intră în locuri publice precum biblioteci, muzee, cinematografe, galerii de artă, săli de sport și de fitness, locuri de divertisment sau orice locuri aglomerate din capitală „trebuie să fie vaccinată„. Restaurantele și mijloacele de transport în comun sunt exceptate.

Persoanele în vârstă vor trebui, de asemenea, să prezinte o dovadă de vaccinare pentru a intra în facilitățile comunitare, cum ar fi sălile de jocuri, a declarat miercuri Li Ang, director adjunct al Comisiei municipale de sănătate din Beijing.

Cei care au probleme de sănătate și nu pot fi vaccinați sunt scutiți de acest mandat.

China a început „lupta” cu Omicronul

Cerința obligatorie a fost anunțată în contextul în care China începe să lupte împotriva variantei Omicron, foarte transmisibilă, descoperită la Beijing și Xian.
Noua cerință se adaugă la cea existentă pentru rezidenții din Beijing – aceștia trebuie să se testeze la fiecare trei zile și să prezinte un rezultat negativ pentru a intra în majoritatea spațiilor publice.

Mandatul de vaccinare obligatorie reprezintă o schimbare majoră în politică, deoarece până de curând autoritățile, precum și mass-media controlată de stat, au declarat că nu vor fi impuse restricții celor care decid să nu se vaccineze.

Un motiv pentru această schimbare ar putea fi răspândirea rapidă a focarelor conduse de Omicron.

Cazuri cauzate de subvarianta BA5 a Omicron au fost descoperite la Beijing – trei cazuri – și în provincia Shaanxi din nord-vestul Chinei, ceea ce a dus la întărirea măsurilor antipandemice, a anunțat presa de stat miercuri seara târziu.

Politica zero-COVID a Chinei

Noul mandat de vaccinare de la Beijing și noile focare de infecție au pus din nou sub lumina reflectoarelor și au exercitat presiuni asupra politicii chineze „zero-Covid”, care a dus la închideri costisitoare, cel mai recent în cel mai populat oraș al țării, Shanghai.

China continentală a raportat 112 cazuri de Covid-19 transmise la nivel local, dintre care 81 în provincia Anhui din estul Chinei, a anunțat miercuri Comisia națională de sănătate (NHC).

Un total de 241 de purtători locali asimptomatici au fost, de asemenea, identificați în nouă regiuni la nivel provincial, inclusiv 141 în Anhui și 61 în Jiangsu, a raportat agenția oficială de știri chineză, Xinhua.

Deși cifrele sunt scăzute în comparație cu standardele internaționale, ele vor declanșa neliniște în rândul cetățenilor chinezi, în special în rândul milioanelor de persoane care au trecut prin blocaje paralizante.

Shanghai, care a ieșit de-abia în iunie după o izolare drastică, se confruntă acum cu noi restricții și teste în unele zone, după ce a fost descoperit un focar de infecție legat de un bar de karaoke, redeschis fără autorizație.

Shanghai a raportat miercuri două noi cazuri locale de Covid-19 la nivelul comunității, fiind delimitate patru regiuni cu risc ridicat și 22 cu risc mediu.

Orașul „…a lansat de urgență o testare în masă a acidului nucleic în mai multe districte după ce s-a constatat că unii rezidenți au fost legați de un complex comercial de mare risc”, a raportat miercuri tabloidul de stat Global Times.

„China încă se confruntă cu riscuri majore în prevenirea și controlul epidemiilor, deoarece pandemia încă se reia. Nu poate exista nicio relaxare și ar trebui să acordăm mai multă atenție cazurilor nou apărute”, a declarat Zhao Dandan, un director adjunct al Comisiei municipale de sănătate din Shanghai, citat de tabloid în cadrul unui briefing de miercuri, scrie Hindustan Times.