Avertisment de la americani: China, în pericol de prăbușire

În cazul în care lumea va ajunge în cel de-al doilea val de recesiune, economia Chinei este mult mai expusă decât cea a Statelor Unite. Cel puțin, așa spun americanii.

Asta pentru că, așa cum explică economistul Forbes, chinezii au o economie bazată pe exporturi, ceea ce înseamnă că în cazul unei scăderi drastice a cererii agregate, produsele chinezești nu vor mai avea piață de desfacere. 
O analiză publicată recent de Bloomberg pune la zid economia Chinei, în care arată că cea de-a doua mare economie a lumii se apropie de o aterizare forțată.
În analiză sunt examinați o serie de aspecte precum problemele demografice, strategia de creștere economică și eșecul planurilor economice. Analiza arată că exită o dependență mare a Chinei față de consumatorul american, după care arată că PIB-ul amerrican este de 14,3 mii de miliarde de dolari, de 3 ori mai mare decât al Chinei.
<object width="416" height="374" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" id="ep"><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="wmode" value="transparent" /><param name="movie" value="https://i.cdn.turner.com/cnn/.element/apps/cvp/3.0/swf/cnn_416x234_embed.swf?context=embed_edition&videoId=world/2011/08/12/bts.china.economy.chang.cnn" /><param name="bgcolor" value="#000000" /><embed src="https://i.cdn.turner.com/cnn/.element/apps/cvp/3.0/swf/cnn_416x234_embed.swf?context=embed_edition&videoId=world/2011/08/12/bts.china.economy.chang.cnn" type="application/x-shockwave-flash" bgcolor="#000000" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" width="416" wmode="transparent" height="374"></embed></object>
Riscul ca economiile avansate să se confrunte cu un al doilea val de recesiune este în creştere, susţine profesorul de economie la Universitatea din New York Nouriel Roubini, considerat specialistul care a prezis şi primul val al crizei.

El avertizează că "acest optimism delirant a fost contrazis de datele macroeconomice foarte sărace din SUA şi de slăbiciunea severă a periferiei zonei euro, Japoniei şi Marii Britanii".

Vestea proastă în aceste condiţii este că investitorii nu se mai pot refugia pe pieţele în dezvoltare. "Pieţele emergente nu mai pot fi privite ca nişte pete luminoase", spune economistul Nouriel Roubini.