În ultimele două luni, bursa chineză s-a comportat destul de bine. Totuşi, indicatorii economici prezintă o imagine nu tocmai roz.

În plină criză mondială, creşterea economică a Chinei din al patrulea trimestru al anului 2008 a ajuns la 6,8%, cel mai redus nivel din 1992. Investiţiile din piaţa de capital şi din domeniul energetic sunt în scădere, iar exporturile intră şi ele pe o pantă descendentă. Numai cererea internă este solidă. În contextul închiderii a mii de întreprinderi, al scăderii valorii activelor, al prăbuşirii acţiunilor fără acoperire şi al crizei imobiliare, este doar o chestiune de timp până când consumul intern va începe să scadă.

Un aspect pozitiv – în afară de scăderea inflaţiei – este creşterea puternică a creditelor, cu aproape 20%. Graţie bazei sănătoase în ceea ce priveşte capitalul, chiar dacă majorarea depozitelor de economii este slabă, băncile chineze sunt relativ bine echipate. Deoarece sistemul bancar este în mare parte etatizat, spre deosebire de Statele Unite, se poate obţine, prin intervenţia statului, direcţionarea creditelor pentru sprijinirea economiei. Rămâne de văzut în ce măsură situaţia economică va fi stabilizată. Până la urmă, nici creditele ieftine şi nici stimulentele pentru export nu vor avea prea mare impact dacă cererea externă continuă să scadă.

Probleme între China şi SUA

În acest context, trebuie menţionat că noul secretar al trezoreriei SUA a acuzat China de manipulare a ratei de schimb în ceea ce priveşte moneda proprie. În ciuda aprecierii treptate a yuanului în raport cu dolarul, în ultimele luni, procesul s-a întrerupt. O depreciere semnificativă a monedei nu ajută în mod deosebit exporturile Chinei, însă poate lăsa loc de manevră în ceea ce priveşte acţiunile politice internaţionale, spre deosebire de alte ţări asiatice. O apreciere susţinută a monedei ar reprezenta un risc economic major pentru China. Cel mai probabil, China va încerca să menţină un yuan stabil, ceea ce în final va servi întregii economii mondiale.

Se speră că atacul din partea Washingtonului nu va continua. Este nevoie urgentă de o cooperare economică între cei doi giganţi economici, SUA şi China. Dacă, dimpotrivă, se produc tensiuni în schimburile comerciale, iar conflictul la nivel monetar continuă, atunci toate scenariile privind un final mai rapid al recesiunii economice sunt compromise; în acest context, o nouă recesiune la nivelul burselor este posibilă.

«Cel mai probabil, China va încerca să menţină un yuan stabil, ceea ce în final va servi întregii economii mondiale.»
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management, Viena