Producătorul de oţel Shandong, controlat de statul chinez, pretinde că este creditor al companiei falimentate şi a înaintat o cerere pentru suma de 700 mil. dolari, potrivit ultimului raport al Deloitte, administratorul African Minerals.
Dovada datoriei a fost respinsă de Deloitte, dar Shandong – care încă exploatează şi investeşte în mina africană – a făcut apel. „Dosarul este acum în faţa instanţei engleze“, a declarat administratorul. Procesul este puţin probabil să se ţină înainte de 2018.
În 2015, producătorul chinez, pe atunci acţionar cu 25%, a cumpărat restul minei din Tonkolili, una dintre cele mai mari mine de fier din Africa, de la African Minerals pentru suma impresionantă de 170 mil. dolari, după ce a preluat o parte din datoriile bancare ale companiei.
La scurt timp după acest eveniment, African Minerals a intrat în insolvenţă, incapabilă să facă faţă prăbuşirii preţurilor la minereul de fier şi focarului de Ebola. Compania este dată în judecată şi de rezidenţi ai statului Sierra Leone din cauza evacuărilor şi a tratamentelor aplicate minerilor. În urmă cu şase ani, producătorul era cea mai mare companie listată pe piaţa alternativă a Bursei de la Londra, cu o capitalizare de peste două miliarde de lire sterline.
Omul de afaceri Frank Timiş are o avere estimată la 270-280 mil. euro, în ultima ediţie a Top 300 Capital. El ocupă locul 11 în top. În 2012, Frank Timiş a fost desemnat de revista Capital cel mai bogat român.