UPDATE

Două nave de război chineze au fost urmărite în apele internaționale de pe coasta insulei Lanyu, în estul Taiwanului, marți dimineața.

Este vorba despre un distrugător de rachete al Armatei Populare de Eliberare (PLAN) și o fregată cu rachete ghidate, ambele fiind observate la 45 de mile marine sud-est de Lanyu, marți, în jurul orei 4 dimineaţă.

China și-a intensificat exercițiile și manevrele militare în regiune pe fondul informațiilor potrivit cărora președintele Camerei SUA, Nancy Pelosi, va vizita Taiwanul în această săptămână.

Ştirea iniţială

Alertă la nivel mondial! Un nou război ar putea începe, însă de această dată în Asia.

Factorul declanșator îl reprezintă posibila vizită în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Într-o conferință de presă organizată marți, 2 august, Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a transmis un avertisment în acest sens.

Oficialul chinez a fost întrebat despre călătoria lui Pelosi, adăugând că întrebarea ar trebui adresată mai degrabă părții americane, precizând că poziția Chinei este una destul de clară.

„Vom lua măsuri hotărâte pentru a asigura suveranitatea și interesele”, a subliniat aceasta, adăugând că în cazul în care oficialul american va alege o ”cale greșită”, China are deja pregătite „măsuri ferme și hotărâte”, astfel încât să își protejeze suveranitatea.

China va răspunde cu măsuri ferme și hotărâte

Întrebată despre măsurile care ar putea împiedica vizita lui Pelosi în Taiwan, oficialul chinez a refuzat să comenteze acest subiect, dând vina pe SUA că ar fi dus la creșterea tensiunilor dintre cele două mari puteri.

„Statele Unite sunt cele care au făcut provocările care au dus la creșterea tensiunilor în Strâmtoarea Taiwan”, spune Hua, criticând „logică extorcată” prin care SUA pot face tot ce vor.

Totodată, aceasta a mai adăugat că SUA declanșează constant provocări și trebuie să fie responsabile în acest sens.

„Lumea vede în mod clar că SUA sunt cele care fac provocări, iar SUA trebuie să își asume responsabilitatea pentru acest lucru. Este revelator faptul că unii din SUA se agață de o mentalitate hegemonică, SUA spunând că pot face tot ce vor, deși alții nu pot”, a adăugat ea.

China clasifică vizita oficialului american ca find una provocatoare, a mai spus aceasta, adăugând și că atitudinea SUA nu este tocmai una corectă.

China acuză SUA de „comportament provocator”

„Atunci când are loc o vizită provocatoare a politicienilor americani în Taiwan, nu este vorba de o vizită neoficială. Principiul unei singure Chine este recunoscut la nivel internațional și reprezintă baza pentru reluarea legăturilor dintre SUA și China, dar SUA au dat înapoi în această privință”, adaugă ea.

Oficialul chinez și-a continuat declarațiile cu atacuri dure la adresa SUA.

„Este greu de imaginat ceva mai nesăbuit și mai provocator decât acest comportament al SUA cu privire la Taiwan”, spune Hua, acuzând America că ar colabora cu „forțele separatiste” din Taiwan și „orice contramăsuri pe care China le-ar putea lua ar fi justificate”.

Totodată, oficialul chinez a transmis și un avertisment. Potrivit acesteia, dacă SUA vor judeca greșit problemele, consecințele vor fi dezastruoase.

Dacă SUA judecă greșit sau gestionează greșit această problemă, aceasta va duce la consecințe dezastruoase pentru regiunea Taiwanului. SUA ar trebui să renunțe la orice încercare de a juca cartea Taiwanului”, spune Hua.

Avioane de luptă chineze supraveghează Strâmtoarea Taiwan

Menționăm faptul că în timp ce oficialul chinez face declarații cât se poate de îngrijorătoare, mai multe avioane de luptă chineze supravhează Strâmtoarea Taiwan. Încă de la primele ore ale dimineții, acestea au zburat în apropierea liniei mediane de acolo.

Zborul a avut loc în contextul în care la Taipei ar urma să sosească astăzi președintele Camerei Reprezentanților din Congresul American, Nancy Pelosi.

Până acum, vizita oficialului american nu apare în programul turneului asiatic al acesteia, însă Casa Albă a spus, fără să o confirme, că Pelosi are tot dreptul să meargă la Taipei. La rândul său, presa din Taiwan scrie că vizita ar fi fost confirmată, lucru care a generat un val de nemulțumiri din partea Chinei.

Amintim că Beijingul consideră Taiwanul o provincie rebelă, care va reveni în componența Chinei.

Taiwanul desfășoară și el avioane de vânătoare franceze

În timp ce China a mobilizat avioanele de luptă, nici Taiwanul nu este mai prejos, iar marți dimineață au fost desfășurate mai multe avioane de vânătoare franceze Mirage 2000 suplimentare pentru a escorta avionul lui Nancy Pelosi în spațiul aerian taiwanez, transmite Reuters.

Conform sursei citate, avionul oficialului american a plecat din Malaezia în jurul orei 11, ora României. Astfel, potrivit Reuters, alte opt avioane au fost mutate la baza aeriană Chihhang, adăugându-se celor două avioane de luptă Mirage 2000 deja staționate acolo, a raportat marți China Times, cu sediul în Taiwan.

La rândul ei, marina taiwaneză a desfășurat două elicoptere antisubmarin suplimentare pentru a patrula în apele din apropierea insulei, potrivit raportului.