Iranul este al doilea mare producător de petrol din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi al treilea exportator mondial de ţiţei. Exporturile de petrol asigură jumătate din veniturile guvernamentale ale Iranului. Cei trei mari importatori din Asia achiziţionează împreună aproximativ 45% din ţiţeiul exportat de Iran.

Reducerea importurilor ar fi primul semn important al pierderilor pe care le va înregistra Iranul anul acesta dacă SUA vor înăspri sancţiunile asupra Iranului. Decizia Chinei, Indiei şi Japoniei se va adăuga embargoului Uniunii Europene asupra importurilor petroliere din Iran, care va intra în vigoare de la 1 iulie. Ţările membre ale Uniunii Europene au decis la data de 23 ianuarie să impună, gradual, un embargou petrolier fără precedent împotriva Iranului din cauza programului nuclear al Teheranului. Noile contracte petroliere cu Iranul sunt interzise cu efect imediat, însă principalii cumpărători de petrol iranian din UE (Grecia, Italia şi Spania) au timp până la data de 1 iulie 2012 să anuleze contractele existente şi să găsească alţi furnizori.

Publicaţia niponă ‘The Yomiuri’ a anunţat, citând surse anonime, că Japonia şi SUA au ajuns la un acord prin care statul asiatic îşi va reduce cu 11% importurile de ţiţei din Iran. Şi guvernul Indiei forţează rafinăriile să-şi diminueze importurile cu cel puţin 10%, susţin surse anonime.

Compania petrolieră chineză Unipec îşi va reduce probabil importurile cu 10-20% conform contractelor de furnizare pe 2012, a afirmat un oficial chinez. Deja China şi-a restrâns semnificativ importurile de petrol iranian în primul trimestru din 2012, deşi continuă negocierile pentru contractele din acest an. Conform datelor Reuters, anul acesta China îşi va reduce importurile cu aproximativ 14%.

Cotaţia barilului de petrol a atins luni cele mai ridicate valori din ultimele nouă luni, după ce Iranul a anunţat oprirea livrărilor de petrol către Franţa şi Marea Britanie, o decizie simbolică ce a alimentat însă nervozitatea pe piaţă.

În jurul orei 12.00 GMT, la bursa de la Londra, barilul de ţiţei Brent din Marea Nordului se tranzacţiona cu 120,80 dolari, în creştere cu 1,22 dolari comparativ cu valoare înregistrată la închiderea şedinţei de vineri. De asemenea, în cursul tranzacţiilor electronice derulate la New York, barilul de ţiţei ‘light sweet crude’ (WTI) a crescut cu 2,11 dolari până la valoarea de 105,35 dolari.

Anterior, cotaţiile barilului de ţiţei Brent şi WTI au crescut până la 121,15 dolari respectiv 105,44 dolari, cele mai ridicate valori înregistrate după data de 5 mai 2011.

Iranul, a doua ţară producătoare din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), vinde peste 20% din producţia sa ţărilor din Uniunea Europeană, în special Italiei, Spaniei şi Greciei, iar 70% îl exportă în state din Asia. Zilnic Iranul obţine 3,5 milioane barili de ţiţei din care exportă 2,5 milioane.
SURSA: Agerpres