Autoritățile chineze au organizat o reuniune de urgență cu băncile naționale și străine pentru a discuta despre modul în care ar putea proteja activele de peste hotare de sancțiunile SUA, similare celor impuse Rusiei pentru invazia acesteia în Ucraina. Oficialii sunt îngrijorați că aceleași măsuri ar putea fi luate împotriva Beijingului în cazul unui conflict militar regional sau al unei alte crize.
Administrația președintelui Xi Jinping și-a menținut sprijinul ferm pentru Vladimir Putin pe tot parcursul crizei, dar băncile și companiile chineze rămân circumspecte în privința tranzacțiilor cu entități rusești care ar putea declanșa sancțiuni americane, transmite Financial Times.
China caută soluții în cazul unor sancțiuni
La o conferință internă, care a avut loc pe 22 aprilie, au participat oficiali ai băncii centrale și ai ministerului de Finanțe din China, precum și directori de la zeci de creditori locali și internaționali, precum HSBC, au precizat persoanele menționate. Ministerul de Finanțe a declarat în cadrul reuniunii că au fost reprezentate toate marile bănci străine și naționale care operează în China.
Aceștia au adăugat că reuniunea a început cu remarcile unui oficial de rang înalt din cadrul ministerului de Finanțe, care a declarat că administrația lui Xi a fost pusă în alertă de capacitatea SUA și a aliaților săi de a îngheța activele în dolari ale băncii centrale rusești.
Oficialii și participanții nu au menționat scenarii specifice, dar se crede că un posibil declanșator al unor astfel de sancțiuni ar fi o invazie chineză în Taiwan, pe care China îl revendică ca teritoriu al său și a amenințat că îl va invada dacă Taipei refuză să se supună controlului său pe termen nelimitat.
„Dacă China atacă Taiwanul, decuplarea economiilor chineză și occidentală va fi mult mai severă decât decuplarea cu Rusia, deoarece amprenta economică a Chinei atinge fiecare parte a lumii”, a declarat una dintre persoanele informate cu privire la reuniune.
Beijingul are puține alternative
Andrew Collier, directorul general al Orient Capital Research din Hong Kong, a declarat că guvernul chinez este îndreptățit să fie îngrijorat „deoarece are foarte puține alternative, iar consecințele (n.r. sancțiunilor financiare ale SUA) sunt dezastruoase”.
Autoritățile de reglementare de rang înalt, inclusiv Yi Huiman, președintele Comisiei de reglementare a valorilor mobiliare din China (CSRC), și Xiao Gang, care a condus CSRC între 2013 și 2016, au întrebat bancherii prezenți ce ar putea face pentru a proteja activele din Occident ale țării, în special rezervele sale valutare de 3,2 trilioane de dolari.