China continuă să pledeze pentru negocieri
În timpul unei vizite efectuate marți la Berlin, ministrul chinez de Externe Qin Gang a exprimat sprijinul țării sale pentru negocierile dintre Rusia și Ucraina, în timp ce ministrul german de externe Annalena Baerbock a cerut retragerea trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean.
„China va continua să pledeze pentru negocieri între Rusia şi Ucraina. Vom trimite curând un emisar special pentru Afaceri Europene în Ucraina. Se va deplasa şi în alte ţări europene”, a declarat Qin Gang, conform cotidianului Le Monde, în cursul vizitei în Germania.
China ar putea juca un rol semnificativ în găsirea unei soluții pentru a pune capăt războiului
Marți, la Berlin, Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a recunoscut că China ar putea juca un rol semnificativ în găsirea unei soluții pentru a pune capăt conflictului apărut ca urmare a invaziei militare rusești în Ucraina, dar a subliniat importanța retragerii trupelor rusești. Potrivit site-ului Tagesschau.de, Baerbock a declarat: „În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, China poate juca un rol important în încheierea acestui război, atunci când se va lua această decizie”.
Cu toate acestea, Baerbock a îndemnat, de asemenea, China să adopte o poziție clară de susținere a integrității teritoriale a Ucrainei. „Toate negocierile trebuie să se desfășoare în conformitate cu Carta Națiunilor Unite, cu respectarea integrității teritoriale și a suveranității. În termeni practici, Rusia trebuie să își retragă trupele din Ucraina”, a susținut Baerbock.
Potrivit lui Baerbock, este crucial pentru Beijing să garanteze că nu încalcă sancțiunile internaționale impuse Rusiei. Ea a subliniat că sectorul militar al Rusiei nu trebuie să achiziționeze bunuri militare.
China a prezentat deja un plan de pace
Un proiect de „plan de pace” între Kiev și Moscova a fost prezentat recent de Ministerul chinez de Externe, care pledează pentru o încetare a focului de durată și negocieri de pace bazate pe principiul respectării „suveranității, independenței și integrității teritoriale”.
Cu toate acestea, China a subliniat, de asemenea, necesitatea de a lua în considerare în mod serios „interesele legitime de securitate ale tuturor națiunilor” și a părut să susțină cererea Rusiei de asigurări de securitate din partea SUA și NATO.
Rusia insistă pentru recunoașterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei
Rusia a pus accentul pe recunoașterea anexării regiunilor sud-estice ale Ucrainei, salutând în același timp propunerea de pace a Chinei, în timp ce Ucraina a pus condiția ca orice acord de încetare a focului între armata ucraineană și forțele militare ruse să implice o revenire la frontierele Ucrainei așa cum erau în 1991.