Acțiunile Intel și AMD, scăderi de peste 2%

Publicația Financial Times a dezvăluit anterior că autoritățile chineze au introdus o serie de linii directoare menite să elimine procesoarele produse de companiile americane Intel și AMD din calculatoarele personale și serverele utilizate de agențiile guvernamentale chineze.

De asemenea, aceste linii directoare vizează reducerea utilizării sistemului de operare Windows, dezvoltat de Microsoft, și a programelor software străine pentru gestionarea bazelor de date, în favoarea soluțiilor locale.

Beijingul a încercat de mai multe luni să își reducă dependența de companiile străine prin dezvoltarea unei industrii locale de semiconductori, mai ales în contextul restricțiilor impuse de Statele Unite asupra exporturilor de tehnologie, inclusiv a cipurilor de ultimă generație.

Această ultimă mișcare a autorităților chineze ar putea avea un impact semnificativ asupra veniturilor celor două companii americane. Anul trecut, China a reprezentat cea mai mare piață pentru Intel, responsabilă pentru 27% din veniturile sale. În același timp, AMD a obținut aproximativ 15% din totalul vânzărilor sale în China.

Microsoft, companie al cărei acțiuni au înregistrat o scădere de jumătate de procent înaintea deschiderii bursei americane, nu oferă detalii cu privire la veniturile sale din China.

Microsoft
Logo Microsoft / SURSA FOTO: Dreamstime

Ce pagube ar suferi companiile?

Cu toate acestea, pe baza tendințelor observate pe bursă înaintea deschiderii oficiale a tranzacțiilor, valoarea de piață combinată a Intel, AMD și Microsoft ar urma să înregistreze o scădere de aproximativ 11 miliarde de dolari.

„O încetare totală a achiziţiilor sectorului guvernamental chinez de cipuri Intel şi AMD ar putea avea un impact de ordinul unei singure cifre asupra veniturilor celor două firme”, a spus Stacy Rasgon, analistă Bernstein.

Acesta prognozează  o lovitură de până la 1,5 miliarde de dolari pentru Intel şi una de câteva sute de milioane de dolari pentru AMD.

Stacy Rasgon avertizează însă că profitul Intel ar putea să sufere o lovitură mai mare, „având în vedere expunerea sa mai mare şi caracteristicile diferite ale structurii sale de costuri”.

Potrivit documentelor consultate de Reuters, la sfârșitul anului trecut, Ministerul chinez al Industriei a emis un comunicat ce conținea trei liste separate de procesoare, sisteme de operare și baze de date centralizate considerate „sigure și de încredere”. Aceste liste sunt valabile timp de trei ani de la data publicării și cuprind exclusiv produse realizate de companii chineze.

În paralel, agenția de presă Bloomberg News a dezvăluit că și gigantul american Apple a fost implicat în tensiunile dintre SUA și China. Conform informațiilor, autoritățile chineze au cerut companiilor de stat să îi avertizeze pe angajați să nu își aducă telefoanele iPhone la locul de muncă.