Intrare fără viză în China

China îşi deschide larg porţile pentru străini. Politicile de intrare fără viză într-o țară sunt recunoscute ca instrumente puternice pentru creșterea turismului. China nu numai că recunoaște potențialul acestei strategii, dar vrea să traducă acest lucru în rezultate tangibile. Republica Populară Chineză intenționează să revigoreze turismul şi economia, după trei ani de măsuri anti-pandemie. Așa că a început să ia cele mai bune măsuri.

Recent, autoritățile de la Beijing au anunțat intrarea, pentru 15 zile, fără viză, pentru cetățenii din alte șase țări europene. Acestea sunt Elveția, Irlanda, Ungaria, Austria, Belgia și Luxemburg. Decizia intră în vigoare la 14 martie și se va încheia la 30 noiembrie 2024, permițând cetățenilor din aceste națiuni să intre în China pentru afaceri, turism, vizite la rude și prieteni și tranzit fără viză, informează Skift.com.

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, și-a exprimat speranța că vor urma acțiuni reciproce ale altor țări, subliniind importanța construirii unor rețele rapide pentru călătoriile transfrontaliere și accelerarea reluării zborurilor internaționale de pasageri.

China pariază pe turismul fără viză

În încercarea de a-și lansa sectorul turistic, China a anunțat anterior intrarea fără viză pentru cetățenii următoarelor state:

Franţa
Germania
Italia
Olanda
Spania
Singapore
Malaezia
Brunei

În plus, în ianuarie, China și Thailanda au încheiat un acord reciproc de intrare fără viză, care a intrat în vigoare la 1 martie. În conformitate cu acest acord, cetățenii ambelor țări se pot deplasa fără viză, timp de până la 30 de zile, cu o ședere cumulată de 90 de zile.

Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a subliniat creșterea semnificativă a turiștilor străini în China datorită politicii fără vize. În timpul Festivalului primăverii, în China au ajuns 3,23 milioane de turiști, înregistrându-se o creștere notabilă a celor din Franța, Germania, Malaezia și Singapore.

Eforturile Chinei de a stimula turismul includ mai multe măsuri

Eforturile Chinei de a stimula turismul includ măsuri precum scurtarea timpului de procesare a formularelor de cerere pentru viză, reducerea taxelor, simplificarea procedurilor de aprobare, renunțarea la datele biometrice pentru anumiți solicitanți. În plus, Banca Populară Chineză a instruit instituțiile de plată să sporească eficiența conectării conturilor de plăți mobile cu cardurile bancare străine și să simplifice procedurile de autentificare a identității, precum și ridicarea plafonului unic de plată mobilă.

Instituțiile de plată au ridicat limita unică de tranzacție a plăților mobile pentru străinii din China, de la 1.000 de dolari, la 5.000 de dolari, iar limita anuală cumulativă a tranzacțiilor a crescut de la 10.000 dolari la 50.000 dolari.

4 milioane de vizitatori străini au folosit plățile mobile în China în 2023

Datele băncii centrale au arătat că aproape 4 milioane de vizitatori străini au folosit plata mobilă în China în 2023 și au efectuat peste 70 de milioane de tranzacții cu o valoare totală de peste 10 miliarde de yuani (1,38 miliarde de dolari). De asemenea, cei mai importanți operatori de telecomunicații din China se află acum pe aeroporturile mari ale orașelor pentru a ajuta străinii să obțină un număr de telefon mobil la sosire, facilitându-le nevoile de comunicare în timpul șederii.

Datele unei agenții de turism au arătat o creștere cu 663% a numărului total de rezervări din Europa către China în comparație cu 2022 și o creștere de aproape 29% față de 2019. Marea Britanie și Germania s-au numărat printre primele 10 surse de călători care au sosit în China la nivel global, arată datele. Orașul Shanghai rămâne cea mai populară destinație pentru europeni, urmat de Beijing, Guangzhou și Shenzhen.