Cea de-a doua mare economie a lumii, China, începe să-şi piardă din atractivitate. În luna februarie s-a înregistrat un nou declin al investiţiilor străine directe, aceasta fiind cea de-a patra lună în care se consemnează o scădere a ISD-urilor.
Ministerul Comerţului a anunţat, astăzi, că investiţiile străine directe în China au scăzut luna trecută cu 0,9%, la 7,7 miliarde de dolari, faţă de februarie 2011, în timp ce combinat – în ianuarie şi februarie – FDI au înregistrat un declin de 0,56%, la 17,7 miliarde de dolari, transmite agenţia Reuters, preluată de Agerpres.
Intrările de capital din Uniunea Europeană, cel mai mare partener comercial al Chinei, au fost de doar 906 milioane de dolari în primele două luni din 2012, în scădere cu 33% faţă de perioada similară din 2011.
În schimb, investiţiile în China din zece state asiatice, inclusiv Japonia, Coreea de Sud, Taiwan şi Hong Kong, au crescut cu 2,66% în perioada ianuarie-februarie 2012, la 15,4 miliarde de dolari.
În ciuda crizei datoriilor din Europa, care a afectat perspectiva asupra economiei mondiale în 2011, investiţiile străine directe în China au crescut cu 9,7 % în 2011, ajungând la un la nivel record de 116 miliarde de dolari.
Ministerul Comerţului din China a anunţat că are ca obiectiv în următorii patru ani majorarea nivelului investiţiilor la aproximativ 120 miliarde de dolari anual. China a anunţat de asemenea că urmează să ridice restricţiile privind investiţiile străine în unele sectoare şi să revizuiască în creştere suma participării străine autorizate în altele.
China a înregistrat trei decenii de creştere economică rapidă în principal graţie exporturilor, însă încetinirea economiei globale şi creşterea salariilor în interiorul Chinei ridică semne de întrebare cu privire la continuarea acestei tendinţe. Recent, preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat că strategia economică a Chinei este nesustenabilă şi le-a cerut oficialilor de la Beijing să adopte mai multe reforme pentru o economie de piaţă liberă.
Sursa: Agerpres