China se gândeşte să investească aproximativ 100 de miliarde de dolari pentru a ajuta zona euro să combată criza datoriei publice, potrivit cotidianului Financial Times (FT), informează AFP. Șeful Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF), nu se așteaptă însă la un acord rapid.
„China ar putea fi doritoare să contribuie cu 50-100 de miliarde de dolari la FESF sau la un fond nou creat în colaborare cu FMI, potrivit unei persoane la curent cu intenţiile unor lideri chinezi„, a indicat FT. Liderii zonei euro au decis miercuri, în cursul unui summit al liderilor săi la Bruxelles, să solicite Beijingului participarea la consolidarea capacităţii de acţiune a Fondului european de stabilitate financiară.
Guvernul chinez nu a confirmat oficial că se va alătura efortului, dar doreşte „să exploreze mijloacele de consolidare a cooperării bilaterale pe baza unui beneficiu reciproc”, a afirmat joi un purtător de cuvânt al ministerului de externe chinez. Chinezii deţin deja peste 500 miliarde de dolari din datoria statelor europene, potrivit unor estimări ale economiştilor.
Klaus Regling, şeful Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF), a declarat astăzi, la Beijing, că nu se aşteaptă să ajungă la un acord decisiv cu liderii chinezi, în timpul vizitei în China, dar speră că statul chinez va continua să achiziţioneze obligaţiuni emise de EFSF, transmite Reuters. Regling a declarat că pachetul de asistenţă financiară aprobat pentru Grecia a reprezentat un caz excepţional şi nu va fi nevoie să fie repetat pentru alte state.
„Cu toţii ştim că statul chinez are o necesitate particulară de a investi excedentele”, a explicat şeful EFSF la o conferinţă de presă la Beijing, adăugând că ţara a fost un cumpărător regulat de obligaţiuni emise de Fondul European de Stabilitate Financiară, care dezvoltă noi instrumente pentru a atrage investitorii.
Deja China a achiziţionat bonduri emise de EFSF în valoare de câteva sute de milioane de euro. Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au ajuns la 3.201,7 miliarde de dolari la finele lunii septembrie, în creştere cu 3,2 miliarde de dolari comparativ cu 3.197,5 miliarde de dolari la finele lunii iunie, a anunţat recent Banca Centrală a Chinei (PBOC).
Liderii UE vor să majoreze puterea de creditare a Fondului European de Stabilitate Financiară pentru a stopa criza datoriilor, care ameninţă să se răspândească în Europa. Astfel, capacitatea de finanţare a EFSF ar urma să ajungă la aproximativ 1.000 miliarde de euro (1.390 miliarde de dolari).
Sursa: Agerpres