China pune la punct chiar acum toate detaliile pentru lansarea unei rachete de mari dimensiuni. Evenimentul va avea loc duminică.
Este vorba despre racheta Long March 5B. Aceasta este una dintre cele mai mari rachete utilizate în prezent şi este proiectată să transporte pe orbită modulele masive ale staţiei spaţiale chineze Tiangong.
Lansarea ar urma să aibă loc chiar în cursul zilei de duminică și va fi o reluare a două lansări anterioare ale aceleiaşi rachete. Conform The New York Times, după lansare, timp de aproximativ o săptămână, observatorii mondiali de resturi spaţiale vor urmări racheta.
Pe de altă parte, sursa citată avertizează că în momentul în care racheta, care are 23 de tone va coborî înapoi, nimeni nu știe încă unde ar putea ateriza resturile sale.
China lansează racheta duminică
The New York Times scrie că sunt șanse scăzute ca racheta din China să lovească pe cineva de pe Pământ. Pe de altă parte, alți experți spațiali susțin că sunt și șanse semnificativ mai mari, având în vedere incertitudinile.
Lansarea rachetei urmează să aibă loc duminică, în jurul orei 14.22, ora Beijingului, potrivit presei de stat, de pe insula Hainan din sudul Chinei. Cea mai recentă lansare va transporta Wentian, un modul de laborator care va extinde capacităţile de cercetare ştiinţifică ale staţiei. De asemenea, va adăuga încă trei spaţii pentru ca astronauţii să doarmă.
Menționăm faptul că până în luna aprilie 2022, în total, China a finalizat în total șase misiuni pentru construcţia staţiei spaţiale. Trei echipaje de astronauţi au locuit la bordul staţiei, inclusiv trioul care va primi modulul Wentian în această săptămână.
Cum vede SUA mișcările făcute de China?
Presa internațională scrie că finalizarea şi operarea staţiei spaţiale este ”importantă pentru prestigiul naţional al Chinei”. Un oficial american a precizat însă că ceea ce face China nu este ceva în plus față de ce au făcut SUA până acum în spațiu.
„China nu face şi nu a făcut nimic din ceea ce SUA nu a făcut deja în spaţiu. Dar ajunge la paritate tehnică, ceea ce reprezintă o mare îngrijorare pentru SUA”, a declarat Joan Johnson-Freese, profesor la Colegiul de Război Naval al SUA şi fost preşedinte al departamentului de Afaceri de Securitate Naţională.
Totodată, aceasta a comparat programul spaţial chinezesc cu ”o ţestoasă în comparaţie cu iepurele american”.