Nivelurile de multe ori extrem de ridicate de "particule fine" din capitala chineză ar urma să scadă până în 2017 cu "aproximativ 25%" în raportul cu cele din 2012, se subliniază în documentul Consiliului de stat difuzat pe site-ul oficial al guvernului central.
În alte metropole chineze, între care Shanghai, reducerea poluării ar urma să fie cuprinsă între 10% şi 20%, pe parcursul următorilor patru ani, potrivit documentului citat.

Reducerea poluării aerului va avea loc prin scăderea consumului de cărbune, care ar urma să reprezinte în 2017 doar 65% din resursele energetice ale Chinei, conform aceluiaşi document. În capitală, planul prevede diminuarea consumului anual de cărbune cu 13 milioane de tone, astfel încât să ajungă la 10 milioane de tone în 2017, de la 23 de milioane în 2012. Totodată, capacitatea de producţie a cimentului din oraş ar urma să ajungă la 4 milioane de tone în 2017, de la 10 milioane de tone în prima parte a planului cincinal 2011-2015, notează Xinhua.

Documentul mai prevede reducerea cu peste 30%, până în 2017, a emisiilor din industriile metalurgică, a cimentului, chimică şi petrochimică, în comparaţie cu nivelurile din 2012.

În paralel, Beijingul va promova folosirea energiei "curate" pe vehiculele publice – inclusiv autobuze, taxiuri şi camioane poştale -, urmărindu-se ca până la sfârşitul anului 2017 în capitala chineză să circule 200.000 de vehicule care să folosească astfel de carburanţi, iar energia "curată" să intre în dotarea a 65% din autobuzele publice.

Planul vizează de asemenea construirea de noi proiecte în trei regiuni, între care cea din jurul Beijingului, a deltei fluviului Yangtze (care cuprinde şi Shanghai) şi Guangdong, unde nu va mai fi permisă construirea de centrale pe bază de cărbune.

În acelaşi timp, capacitatea totală a reactoarelor nucleare operative ale Chinei va ajunge în 2017 la 50 de milioane de kilowaţi, iar proporţia de combustibili nefosili va creşte la 13%, conform documentului.

Nivelul de poluare a aerului din principalele oraşe chineze a doborât recorduri în ultimii ani, în principal din cauza emisiilor produse de centralele pe cărbune. Particulele fine depăşeau, în ianuarie, de până la 40 de ori cota maximă stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Aceste niveluri de poluare au provocat sute de mii de decese premature şi au afectat imaginea oraşelor Chinei, inclusiv pe cea a Beijingului, unde numărul turiştilor a scăzut cu aproape 15% în prima jumătate a anului.
Sursa: Agerpres