Majoritatea mesajelor spam la nivel global provin din Statele Unite ale Americii, urmate de India şi Brazilia, în timp ce România se află în primele 15 state din acest clasament, iar China, în mod suprinzător, lipseşte cu desăvârşire, conform unui top întocmit de compania de securitate informatică Sophos, transmite site-ul InformationWeek.

Conform acestui clasament, majoritatea mesajelor de tip spam, puţin peste 13%, provine SUA, urmate de India (7.3%), Brazilia (6.8%), Coreea de Sud(4.8%), Vietnam (3.4%) şi Germania (3.2%). Printre statele care apar în primele 15 poziţii mai sunt enumerate Franţa, Italia, Polonia, România, Rusia şi Marea Britanie.

„Majoritatea privirilor nu sunt aţintite însă spre statele care fac parte din acest clasament, ci spre cele care lipsesc”, comentează Graham Cluley, un reprezentant al companiei Sophos. Şi aici este vorba, bineînţeles, despre China – stat aflat în conflict chiar la începutul acestui an cu compania Google care acuza Beijingul după identificarea unui „atac informatic extrem de sofisticat şi bine direcţionat” împotriva serverelor sale, provenit de pe adrese de IP din China.

„Cel puţin în ultimele 12 luni, (China) demonstrează o reducere importantă a proporţiei de spam provenită de la adrese IP chinezeşti”, mai susţine reprezentantul Sophos.

În ceea ce priveşte conţinutul mesajelor spam, în ultimul an s-a remarcat o creştere a mesajelor cu oferte false de angajare, în contextul crizei economice internaţionale.

Conform companiei de securitate IT McAfee, spam-ul este mult mai mult decât un simplu mesaj nedorit, uneori fals şi de cele mai multe ori publicitar, care ajunge într-o căsuţă de e-mail. În studiul denumit „Carbon Footprint of Spam” (Amprenta de carbon a spam-ului), procesele de transmitere, procesare şi filtrare a mesajelor spam consumă în fiecare an 33 de miliarde de kilowaţi/oră – echivalentul energiei electrice necesare pentru a alimenta 2,4 milioane de locuinţe.

SURSA: Agerpres