Deși criza energetică este mai puțin severă decât cea din 2021, când lipsa cărbunelui a dus la întreruperi ale curentului la nivel național, aceasta se adaugă provocărilor Beijingului pentru relansarea economiei. Un moment dificil, care intervine cu doar câteva luni înainte ca președintele Xi Jinping să obțină un al treilea mandat, potrivit unei analize publicate de Bloomberg.
Penuria de energie amenință aprovizionarea cu orice, de la cereale și aluminiu, până la materialele bateriilor utilizate la vehiculele electrice. Metropole precum Shanghai au început să stingă luminile, în timp ce marile companiile avertizează asupra întreruperilor din lanțul de aprovizionare și a închiderii fabricilor.
O vară cu temperaturi extreme a afectat râul Yangtze, care asigură apa necesară fermelor și centralelor hidroelectrice, inclusiv Barajului celor Trei Defileuri, cea mai mare centrală electrică din lume, arată Bloomberg.
Cea mai gravă secetă din ultima jumătate de secol
Provincia Sichuan este cea mai grav afectată, având în vedere dependența sa uriașă de hidroenergie. Temperaturile de peste 40 de grade Celsius și precipitațiile reduse au dus la cea mai gravă secetă din ultima jumătate de secol.
Aceasta este o presiune suplimentară asupra unei rețele de energie care deservește o populație de dimensiunea Germaniei și aprovizionează centrele industriale.
Având în vedere că schimbările climatice vor genera valuri de căldură și secete mai persistente, întreruperile actuale de energie ridică unele întrebări cu privire la dependența Chinei de hidroenergie, cea mai mare sursă de energie curată a țării, subliniază Bloomberg.
Seceta care afectează regiunile de-a lungul râului și a bazinului Sichuan amenință, de asemenea, o recoltă de cereale de sute de milioane de tone.
„Problemele care se confruntă acum Barajul celor Trei Defileuri reprezintă un avertisment pentru alte economii din Asia care vor să urmeze calea Chinei spre dezvoltare”, a declarat David Fickling, editorialist Bloomberg Opinion.
Cea mai mare bătaie de cap – criza imobiliară
Între timp, China face tot posibilul pentru a stopa criza imobiliară care riscă să distrugă economia țării. Banca Centrală a Chinei a redus mai mult decât se estima rata dobânzii la facilitatea de creditare, după ce săptămâna trecută a adoptat noi măsuri de relaxare, ca parte a eforturilor autorităţilor de la Beijing de a stimula economia și preţurile creditelor ipotecare.
Autoritățile au anunțat că vor crește sprijinul pentru finanțare, oferind împrumuturi speciale dezvoltatorilor, pentru a se asigura că proiectele de locuințe blocate vor putea fi livrate clienților. Unii cumpărători au început să boicoteze plățile ipotecare, aceasta fiind o nouă amenințare la adresa stabilității sociale, în contextul în care Xi Jinping vrea să obțină, la Congresul PCC, un al treilea mandat. Finanțarea ar putea ajunge la 200 de miliarde de yuani (29,3 miliarde de dolari).
Goldman Sachs se aşteaptă anul acesta la un avans al PIB-ului Chinei de 3%, de la un nivel estimat anterior de 3,3%, mult sub ţinta autorităţilor de la Beijing, de aproximativ 5,5%. Economiștii Goldman Sachs au spus că pachetul de politici în 19 puncte, care include flexibilitate pentru autoritățile locale, pentru a sprijini piața imobiliară, nu va fi suficient pentru un avans al PIB-ului Chinei, la 5,5%.
Există și vești bune
Există și câteva vești bune: focarele de Covid din China încep să se reducă. China a raportat miercuri 1.634 de infecții, în scădere față de 3.400, în urmă cu o săptămână. Focarele din Hainan și Xinjiang încetinesc, deși cazurile rămân crescute în Tibet.
În timp ce unele orașe mici se închid, altele, cum ar fi Yiwu, cel mai mare hub din lume pentru bunuri de Crăciun, ridică restricțiile.
De asemenea, țara deschide ușa studenților străini, pentru prima dată în ultimii doi ani, ridicând restricțiile impuse. Cetăţenii străini care deţin un permis de şedere valabil pentru studii sau o viză de călătorie de afaceri vor putea de-acum să intre în ţară.