China incepe sa se confrunte cu o crestere alarmanta a numarului de someri, pe masura ce economia acestei tari este afectata de incetinirea cresterii economice globale.
Aceasta problema tinde sa ameninte cresterea economica din ultimii ani si sa „submineze societatea armonioasa”, pretuita atat de mult de guvernul de la Beijing.
Cel mai grav sunt afectati oamenii care au migrat din mediul rural pentru a munci in marile orase chineze. Acestia au ales sa-si paraseasca satele pentru a munci in constructii, salubrizare, precum si in industrie.
Estimarile arata ca in China sunt circa 130 de milioane de astfel de persoane amenintate de somaj. Marea majoritate a acestor oameni locuiesc fara forme legale in orase, drept pentru care nu sunt cuprinsi nici in statisticile oficiale privind numarul angajatilor.
Pe de alta parte, guvernul, care isi bazeaza stabilitatea sociala pe cresterea economica, raspunde crizei economice prin inlesniri si chiar scutiri de taxe, scaderea dobanzii de referinta, sustinerea proiectelor economice de amploare si numeroase promisiuni de a face si mai multe.
In momentul de fata, cea mai mare ingrijorare este data de modul in care China a pierdut elanul cresterii economice in numai cateva luni. Cresterea economica anuala a scazut la 9% in trimestrul trei din 2008, cu mult sub nivelul de aproape 12% inregistrat cu un an inainte.
Scaderea cresterii economice la numai 9% aduce China in postura ca pentru prima data in ultimii sase ani sa inregistreze o crestere procentuala de numai o cifra.
Mai mult, analistii apreciaza ca este foarte posibila o scadere viitoare a cresterii economice in china, care ar putea ajunge astfel la numai 8%. Desi majoritatea statelor tanjesc doar cu gandul la un asemenea grad de crestere economica, pentru China, situatia actuala reprezinta o mare problema.
Conform analistilor, daca cresterea economica scade si mai mult, China nu va mai putea asigura suficiente locuri de munca pentru toti oamenii ce migreaza din mediul rural in cel urban. Estimarile arata ca afluxul de muncitori inspre marile orase ale Chinei ajunge la aproximativ 15 milioane de persoane anual.
Sursa: IHT