China nu ar fi ajutat Rusia în războiul din Ucraina. Administraţia Biden nu a găsit dovezi în acest sens

Sursă: Dreamstime

Noi informații din SUA. Administraţia Joseph Biden aduce un set de clarificări în ceea ce privește o eventuală asistenţă acordată Rusiei de către China în războiul din Ucraina. Ce spune Casa Albă?

Vești de ultimă oră din SUA în plin război! În urma unor investigații realizate în ultima perioadă, oficialii de la Washington confirmă faptul că Administraţia Joe Biden nu a depistat dovezi privind eventuală asistenţă acordată de China Rusiei în contextul sancţiunilor occidentale.

Pe de altă parte, sursele citate anunță că Administrația Biden va rămâne preocupată în general în ceea ce privește relaţiile apropiate dintre Beijing şi Moscova, având în vedere situația actuală, notează Reuters.

Oficialii guvernamentali care au făcut precizările au preferat să rămână anonimi și susțin că, la două luni după ce Washingtonul a avertizat Beijingul să nu ajute Moscova, nu există informaţii că Administraţia Chinei ar fi oferit Rusiei în mod deschis asistenţă militară sau economică.

Joe Biden, vizită fulger în Asia

Menționăm faptul că la momentul actual, preşedintele american Joe Biden se pregăteşte pentru un turneu în Asia. Vizita sa este programată la sfârşitul lunii mai, iar principalul subiect va fi abordarea în relaţia cu Bejingul, în contextul în care Washingtonul urmează să prezinte strategia de securitate naţională, adaptată contracarării ascensiunii Chinei în calitatea de mare putere.

De cealaltă parte, China păstrează distanța în ceea ce privaște războiul declanșat de Rusia. Mai exact, Administrația Chinei a refuzat până la momentul actual că condamne direct intervenţia militară rusă în Ucraina.

Totuși, Administrația de la Beijing a pledat pentru respectarea suveranităţii tuturor ţărilor. În ceea ce privește măsurile impuse de Occident Rusiei, acestea au fost aspru criticate de China.

Ce s-a schimbat în relația dintre Rusia și China?

Pe de altă parte, oficialii chinezi au anunțat că nu vor acţiona deliberat pentru a crea modalităţi de evitare a măsurilor de către Moscova. Totuși, volumul schimburilor comerciale dintre Rusia şi China a crescut în primul trimestru din 2022, iar cele două ţări au creat în februarie un parteneriat „fără limite”.

Menționăm faptul că încă de săptămâna trecută, Secretarul de Stat american, Antony Blinken, declara în cursul audierilor în Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului SUA, că Beijingul se confruntă cu „un risc semnificativ în privinţa reputaţiei”, fiind perceput drept aliat al Moscovei.

„Deocamdată, nu observăm susţinere semnificativă din partea Chinei pentru acţiunile militare ale Rusiei”, a constatat Antony Blinken.