Această acţiune are scopul “să afirme suveranitatea teritorială a ţării”, afirmă agenţia oficială de presă chineză Xinhua a doua zi după ce guvernul nipon a anunţat că ar cumpăra unele insule din acest mic arhipelag numit Senkaku de japonezi şi Diaoyu de chinezi.
Navele trimise nu fac parte din marina de război chineză, ci din Administraţia Oceanică de Stat (SOA), plasată sub autoritatea Ministerului Teritoriului şi Resurselor Naturale, precizează Xinhua. Premierul chinez Wen Jiabao a avertizat ieri că Beijingul nu va ceda “niciodată nici măcar un centimetru pătrat” în diferendul care îl opune Japoniei în Marea Chinei Orientale. “Insulele Diaoyu sunt parte integrantă a teritoriului chinez. În materie de suveranitate şi teritorii, guvernul şi poporul chinez nu vor ceda niciodată un centimetru pătrat”, a afirmat el.
Insulele Diaoyu/Senkaku se află sub controlul guvernului de la Tokyo, dar sunt revendicate de China şi Taiwan. Apele care înconjoară aceste insuliţe sunt foarte bogate în peşte, iar subsolul marin ar putea conţine zăcăminte de hidrocarburi. Grupul de insule a fost în centrul unei controverse aprinse în 2010 între cele două mari ţări asiatice în urma coliziunii în această zonă între un pescador chinez şi două nave din paza de coastă niponă, scrie Agerpres.
UPDATE: Ministrul japonez al afacerilor externe, Koichiro Gemba, insistă că relaţiile dintre cele două ţări nu trebuie să aibă de suferit, de aceea le propune oficialilor chinezi să acţioneze cu calm şi să privească lucrurile în perspectivă.
Achiziţia de peste 26 de milioane de dolari a celor 3 insule nelocuite din estul Mării Chinei stârneşte controverse în China.
Mai precis, chinezii spun că japonezii "se joacă cu focul", iar armata şi-a exprimat vădit nemulţumirea că Japonia ameninţă statul din punct de vedere teritorial, a declarat recent purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din China.
Oficialii chinezi îi mai acuză pe japonezi că se folosesc de orice mijloace ca să îşi extindă armamentul, stârnind tensiuni regionale.