China nu se teme de un nou val de COVID-19.
80% dintre chinezi ar fi fost deja infectaţi cu coronavirus, astfel că o nouă criză e puţin probabilă în lunile următoare
Wu Zunyou, epidemiolog şef la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din China, afirmă că posibilitatea ca ţara să se confrunte cu o nouă criză provocată de coronavirus în următoarele două sau trei luni este puţin probabilă.
Motivul: 80% din populaţia chineză a fost deja infectată, spune oficialul, citat de agenţia de presă Reuters.
Având în vedere sărbătorile care marchează începutul Anului Nou din calendarul chinezesc, vor avea loc deplasări masive de populaţie care ar putea contribui la răspândirea SARS-CoV-2, sporind numărul de cazuri de infectare din anumite zone.
Totuşi, un al doilea val de COVID-19 este puţin probabil în viitorul apropiat, a afirmat Wu Zunyou într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare chineză Weibo.
Autorităţile din China se tem de noi creşteri ale cazurilor de COVID-19 în zonele rurale mai puţin echipate pentru a face faţă unor focare importante de coronavirus, având în vedere că sute de milioane de persoane călătoresc pe teritoriul Chinei pentru a-şi vizita familiile cu prilejul acestor sărbători, după ridicarea restricţiilor sanitare.
Val masiv de infectări după renunţarea la controversata politică „zero-COVID”
Reamintim că, după ce a impus unele dintre cele mai stricte măsuri din lume timp de aproape trei ani prin lockdownuri, carantină obligatorie, testări în masă şi depistarea contacţilor, China a renunţat brusc la politica sa „zero-COVID” pe 7 decembrie.
De atunci, ţara se confruntă cu un val masiv de infectări.
Joi, 19 ianuarie, un oficial al Comisiei Naţionale de Sănătate a anunţat că ţara a depăşit vârful cazurilor de COVID-19 în clinici şi în unităţile de primiri urgenţe.
Aproape 60.000 de persoane cu coronavirus au murit în spitale până pe 12 ianuarie, la aproximativ o lună după ce Beijingul a abandonat politica „zero-COVID”, indică datele oficiale ale Guvernului de la Beijing.
Unii specialişti atrag însă atenţia că această ultimă cifră este foarte mult subestimată, deoarece persoanele care au murit acasă au fost excluse din numărătoare, iar mai mulți medici au declarat că au fost descurajați să menționeze COVID-19 ca fiind cauza decesului pe certificatele pacienților.